Δέσμη μέτρων για την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της οικονομικής κρίσης προτείνει ο ΣΕΒ.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, το φαινόμενο του brain drain «αντανακλά και τις ευρύτερες παραγωγικές και διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, που δυσκολεύουν τη δημιουργία ποιοτικών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Σε αυτές, προστίθενται παράγοντες όπως η έλλειψη αξιοκρατίας, η διαφθορά, οι χαμηλής ποιότητας κοινωνικές παροχές και το κακό εργασιακό περιβάλλον σε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις».
Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι «η ανάσχεση της τάσης αυτής, πόσο μάλλον η αντιστροφή της, πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, ενόψει των μεγάλων προκλήσεων της εποχής, καθώς οι γνώσεις και δεξιότητές τους αποτελούν σημαντικό εφόδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».
Περά από την ενίσχυση του ρόλο της βιομηχανίας ως παράγοντα ενίσχυσης του ΑΕΠ, ο οργανισμός προτείνει -μεταξύ άλλων- την θέσπιση επιδόματος μετεγκατάστασης, την επιδότηση μισθού για την πρόσληψη εργαζομένων με αποδεδειγμένη εμπειρία στο εξωτερικό, καθώς επίσης και την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος μειωμένης φορολόγησης για φυσικά πρόσωπα που εγκαθίστανται ως φορολογικοί κάτοικοι και συνάπτουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στην Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά την περίοδο 2008-2017 προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Οι κυριότερες χώρες που υποδέχθηκαν νέους Έλληνες με πτυχία ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.