Η Όλγα Δούρου ανήκει στα δυναμικά, δραστήρια και συνάμα νέα σε ηλικία στελέχη του Ποταμιού.
Σε αυτές τις ευρωεκλογές διεκδικεί μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη την ψήφο των συμπολιτών της. Παρακάτω απαντάει αναλυτικά και με σαφήνεια στις ερωτήσεις μας, λίγες μόλις μέρες πριν την εκλογική διαδικασία και οραματίζεται μέσα από τη σελίδα μας μια καλύτερη στο μέλλον Ευρώπη, ενώ τέλος στέλνει μήνυμα και προτρέπει τους πολίτες «κατά πρώτον να ψηφίσουν και κατά δεύτερον να ενεργοποιηθούν πολιτικά».
Ποια είναι η ευρωομάδα στην οποία τελικά θα ανήκει το Ποτάμι;
Όπως έχει δηλώσει και ο Σταύρος Θεοδωράκης πολλές φορές, το Ποτάμι συντάσσεται υπέρ της Ατζέντας της Αναγέννησης του Εμμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα και ο Φερχόφσταντ ο οποίος είχε πάντα πολύ στενές σχέσεις με το Ποτάμι ανακοίνωσε πως με το πέρας των Ευρωεκλογών οι ALDE θα διαλυθούν και θα προσχωρήσουν στην Αναγέννηση. Το Ποτάμι ως τώρα ήταν συνεργαζόμενο με τους S&D την μεγαλύτερη σοσιαλδημοκρατική ομάδα των Βρυξελλών αλλά δεν ήταν πλήρως ενταγμένο. Οπότε ουσιαστικά δεν μιλάμε για μια διάλυση της συνεργασίας μας αλλά για μια μη ανανέωσή της. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω βέβαια, ότι χωρίς να υποτιμάω την σημασία που έχουν οι ομάδες στην άσκηση της πολιτικής, την ίδια σημασία αν όχι μεγαλύτερη έχουν και τα ίδια τα πρόσωπα που επιλέγουμε να μας εκπροσωπήσουν. Οι δικές τους θέσεις, αντιλήψεις και διάθεση για συνεργασία και πραγματική ανανέωση αλλά και αναγέννηση του πολιτικού σκηνικού, στις πράξεις, όχι στα λόγια. Αυτά είναι που καθορίζουν τις εξελίξεις και που καλούνται στο τέλος της ημέρας να λάβουν σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.
Δική σου ήταν η απόφαση για την υποψηφιότητά σου για την Ευρωβουλή ή του επικεφαλής του κόμματος, Στ. Θεοδωράκη;
Η απόφαση για την ένταξή μου στο Ευρωψηφοδέλτιο ήταν αποτέλεσμα εσωκομματικής διαδικασίας. Γιατί το Ποτάμι, παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς έχει και όργανα, έχει και διαδικασίες! Το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών, η Γραμματέας Στρατηγικών Δράσεων Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου και φυσικά ο Επικεφαλής μας Σταύρος Θεοδωράκης συζήτησαν και ενέκριναν την υποψηφιότητά μου. Για να είμαι ειλικρινής ήταν μια πρόταση που μου ήρθε ξαφνικά, αλλά σαν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Ποταμιού είναι αυτονόητο πως είναι χαρά μου να υπηρετήσω το Ποτάμι από όποια θέση μου προτείνεται. Ειδικά σε μια θέση τόσο τιμητική και που έχει ιδιαίτερη συνάφια με το αντικείμενο των σπουδών μου, που επικεντρώνονται στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική.
Τι στόχο έχεις εάν τελικά το Ποτάμι και εσύ έχετε παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο;
Το Ποτάμι είναι ένα κόμμα με ξεκάθαρη, προοδευτική ευρωπαϊκή ατζέντα. Μέσα από την προηγούμενη θητεία μας έχει παράξει σημαντικό έργο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και πιστεύω ακράδαντα πως όχι μόνο η συνέχιση της παρουσίας μας στην επόμενη Ευρωβουλή είναι κάτι παραπάνω από εφικτή αλλά και πως θα λειτουργήσει προς το εθνικό όφελος. Γιατί ο ορθολογισμός και η ψυχραιμία στη λήψη αποφάσεων που μας διέπουν θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες αν επιβεβαιωθεί η έντονη φημολογία πως η επόμενη ευρωβουλή θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα για το ποια Ευρώπη θέλουμε και προπάντων αν πραγματικά τη θέλουμε. Προσωπικά θέλω περισσότερο Ευρώπη. Και τι εννοώ με αυτό; Θέλω μια Ευρώπη που να είναι πραγματικά Ηνωμένη, δίχως βέβαια να θίγει την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών. Η οποία θα λειτουργεί με την αρχή της ισοψηφίας ανάμεσα στα κράτη μέλη. Αυτή τη στιγμή η κάθε χώρα εκλέγει Ευρωβουλευτές ανάλογα με τον πληθυσμό της. Αυτό έχει ως επακόλουθο οι μεγαλύτερα πληθυσμιακά χώρες να έχουν μεγαλύτερη φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο. Πόσο εύκολο είναι έτσι για μια μικρή χώρα να προασπιστεί τα δικαιώματά της;
Θέλω μια Ευρώπη που η οικονομική ενοποίηση δεν αρχίζει και δεν σταματάει στην ζώνη του ευρώ και στην κατάργηση των δασμών. Αλλά εφαρμόζει πραγματικά ενιαία φορολογική, μισθολογική και συνταξιοδοτική πολιτική. Τέλος θέλω μια Ευρώπη όπου το Κοινωνικό Κράτος θα λειτουργεί ενιαία και θα προστατεύει τους πολίτες της από φαινόμενα ακραίας φτώχειας. Δεν μπορεί να έχουμε ενιαία πολιτική για το μέγεθος του καλαμποκιού και όχι για τον τρόπο καθορισμού των συντάξεων. Μόνο αν αμβλυνθούν οι κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες, μόνο αν η ΕΕ πραγματικά γίνει εγγυήτρια δύναμη της ευημερίας των πολιτών της, θα μπει ένα τέλος στον λαϊκισμό και στην άνοδο της ακροδεξιάς και θα καταφέρουμε να πλάσουμε μια πιο δίκαιη, πιο βιώσιμη και πιο ελκυστική κοινωνία, εθνική και ευρωπαϊκή.
Ποια Ευρώπη ονειρεύεσαι στο μέλλον;
Ονειρεύομαι μια Ευρώπη όπου όλα τα κράτη μέλη λειτουργούν ισότιμα, που είναι ανθρωποκεντρική και δεν θυσιάζει στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλά παράλληλα ονειρεύομαι και μια Ευρώπη ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια αγορά, με έμφαση στην καινοτομία, στην εκπαίδευση, στις νέες τεχνολογίες και στην βιώσιμη ανάπτυξη. Και τέλος μια Ευρώπη των ίσων, των ίσων δικαιωμάτων, των ίσων προνομίων και των ίσων υποχρεώσεων.
Τι μήνυμα στέλνεις στους συμπολίτες σου ενόψει των Ευρωεκλογών;
Κατ΄ αρχάς να ψηφίσουν! Κατά δεύτερον να ενεργοποιηθούν πολιτικά και ακτιβιστικά. Και όταν μιλάω για ακτιβισμό, δεν εννοώ να κυκλοφορούν για μια ώρα στους δρόμους φορώντας μαντήλες και βγάζοντας βιντεάκια, αλλά τις πεποιθήσεις τους για ένα καλύτερο αύριο να τις κάνουν καθημερινά πράξη, να είναι ενεργοί πολίτες και να μάχονται για το δικαίωμα στην θετική αλλαγή. Όσο η κοινωνία των πολιτών δυναμώνει, τόσο περισσότερη επιρροή θα μπορεί να ασκεί και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και τέλος να ψηφίζουν θετικά, κόμματα που συμφωνούν ή που πιστεύουν πως αξίζουν. Οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκόπηση για τις εθνικές αλλά και να ήταν όσο η ψήφος λειτουργεί τιμωρητικά, τόσο επιβραβεύουμε κακές πρακτικές που δεν ωφελούν το σύνολο της κοινωνίας μας και έτσι, απλά αλλάζουμε χρώματα στις δημοσκοπήσεις και όχι στις ζωές μας.
Επιμέλεια: Δημήτρης Κυριακού