Σκληρή επίθεση κατά της Άγγελα Μέρκελ για την στάση της έναντι της έκδοσης κορωνο-ομολόγου κάνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Στο κεντρικό άρθρο της τελευταίας έκδοσης το Spiegel σημειώνει ότι ανάλογη στάση είχε υιοθετήσει και το 2012 η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφορικά με την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «είτε η ηγεσία της Γερμανίας δεν αντιλαμβάνεται αυτό που απορρίπτει τόσο επιπόλαια είτε επιλέγει να μην το αντιληφθεί, από φόβο ότι η λαϊκιστική δεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί για την δική της προπαγάνδα την βοήθεια προς τους ευρωπαίους γείτονες. Ήταν άλλωστε η αντιπαράθεση για την βοήθεια προς την Ελλάδα που οδήγησε στην ίδρυση της ΑfD το 2013».
Παράλληλα, ο αρθρογράφος στηλιτεύει την αντίληψη της κ. Μέρκελ σε σχέση με την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν Ιταλία και Ισπανία. «Η Καγκελάριος έχει καταφύγει σε αυτή τη ρητορική τόσες φορές που οποιαδήποτε παραχώρηση προς τους Ιταλούς και τους Ισπανούς θα έμοιαζε με ήττα. Δεν έπρεπε να το αφήσει να φτάσει τόσο μακριά – αν όχι για άλλο λόγο, έστω από συμπόνοια και αλληλεγγύη». Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται πως για την κατάσταση αυτή «ευθύνονται και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες και όχι το γεγονός ότι ζούσαν πάνω από τις δυνάμεις τους».
Ακόμα, το περιοδικό κατηγορεί εξίσου την Ε.Ε. για τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού: «Η Ε.Ε. βρίσκεται τώρα σε υπαρξιακή κρίση. Το να ενεργεί σαν φύλακας της δημοσιονομικής αρετής σε μια τέτοια κατάσταση είναι μικροπρεπές και κακό. Ίσως θα έπρεπε για μια στιγμή να θυμηθούμε ποιος βοήθησε να εξοφληθεί η ανοικοδόμηση της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», γράφεται χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο συντάκτης τονίζει ότι αν χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία ωθηθούν στο να υιοθετήσουν πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας «θα χρειαστούν τρισεκατομμύρια» και προσθέτει: «Aν οι Ευρωπαίοι δεν δώσουν αμέσως το μήνυμα ότι συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν την κρίση, τότε θα κάνουν πάρτι οι λαϊκιστές, οι εχθροί της Ε.Ε. και τα φαντς στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Όπως όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της αβύσσου, πόνταραν στην κατάρρευση ολόκληρης της Ευρωζώνης. Και αυτή τη φορά θα κερδίσουν».
Τέλος, το άρθρο αποκαλύπτει τους λόγους που οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έκδοση κορωνο-ομολόγου, επισημαίνοντας πως «θα έστελναν έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, καθώς και στους πολίτες της Ευρώπης, θα αποδείκνυαν ότι δεν έχουν εγκαταλείψει ο ένας τον άλλον σε μια στιγμή μεγάλης ανάγκης και ότι η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από μια συμμαχία εγωμανών και κάτι περισσότερο από μια απλώς καλολαδωμένη αλλά ψυχρή ενιαία αγορά η οποία διαθέτει ένα κοινό νόμισμα. Και επιπλέον, τα κορονο-ομόλογα θα αποτελούσαν και μια θωρακισμένη επένδυση η οποία τελικά θα έφερνε και πάλι επιτόκια – απλώς όχι για τα φαντς».