Η πανδημία του Κορονοϊού είναι μια πρωτοφανή εφιαλτική κατάσταση που βιώνει ο σύγχρονος κόσμος εν καιρώ ειρήνης. Τα πάντα είναι σε κατάσταση αδράνειας.
Ο Εξωστρεφής άνθρωπος, συνηθισμένος στον δυτικό τρόπο ζωής της ταχύτητας και των πολλών υποχρεώσεων, ξαφνικά βρέθηκε μέσα στο σπίτι του σε μια πρωτόγνωρη για αυτόν εσωστρέφεια. Προσπαθώντας να προστατεύσει εκείνον και την οικογένεια του, αλλά και για το κοινό καλό μειώνοντας τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού.
Στη μάχη αυτή κάποια κράτη φέρθηκαν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, έχοντας ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Κάποια άλλα είτε υποτίμησαν το πρόβλημα λαμβάνοντας καθυστερημένα μέτρα, είτε φέρθηκαν επιπόλαια και με λαϊκισμό μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα ζωής και θανάτου, νομίζοντας ότι αυτή η υγειονομική βόμβα θα ξεπεραστεί εύκολα, επιλέγοντας να μην διαταράξουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας τους.
Χώρες όπως Ιταλία και Ισπανία άργησαν να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να είναι οι χώρες με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμα και την εστία του COVID-19 την Κίνα.
ΗΠΑ και Αγγλία υπερδυνάμεις του πλανήτη, παραδείγματα σύγχρονου και ανεπτυγμένου κράτους, επέλεξαν συνειδητά τις όσο το δυνατόν λιγότερες οικονομικές απώλειες. Δηλώσεις ηγετών για ανοσία της αγέλης και ότι η ύφεση θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους θανάτους από μια πανδημία θα μείνουν στην ιστορία.
Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια σε μια 10ετη οικονομική κρίση και ως παράδειγμα προς αποφυγήν, μαύρο πρόβατο της Ευρώπης που το δείχνουν με το δάχτυλο, βρέθηκε ξαφνικά ως φωτεινό παράδειγμα αντιμετώπισης μια παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, έχοντας πάρει έγκαιρα προληπτικά μέτρα σε σχέση με άλλα κράτη. Υπενθυμίζω ότι η χώρα μας έκλεισε τα σχολεία και τα καταστήματα σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή με χώρες όπως Ιταλία και η Ισπανία, όταν σε αυτές ήδη τα κρούσματα και οι θάνατοι είχαν εκτοξευθεί.
Δεν είναι εύκολο για μια χώρα που μόλις βγήκε από μια μακρά οικονομική κρίση και θέλει να ορθοποδήσει, να παραλύει την οικονομία της βάζοντας λουκέτο, με σκοπό να προστατεύσει τον πολίτη της. Είναι μια γενναία απόφαση, που πάρθηκε γνωρίζοντας πως η οικονομία μπαίνει ξανά σε ύφεση, αλλά έχοντας ως προτεραιότητα πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή.
Μια απόφαση όμως που στέλνει το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού, που έφυγαν για χώρες πολύ πιο προηγμένες από την Ελλάδα, ότι η πατρίδα τους αυτή την φορά έκανε το σωστό και ήταν ένα βήμα πιο μπροστά. Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ή να εργαστούν επείδη δεν μπόρεσε να τους το προσφέρει η χώρα τους, αναζητούν απεγνωσμένα ένα εισιτήριο επιστροφής, όχι μόνο γιατί θέλουν να είναι κοντά στις οικογένειες τους, αλλά γιατί νιώθουν πλέον ότι στην “Μαμά Πατρίδα” θα είναι πιο ασφαλείς και όχι ανασφαλείς όπως ένιωθαν πριν μερικά χρόνια όταν έπαιρναν την απόφαση της εξόδου.
Οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι δραματικές, η χώρα θα μπει ξανά σε περιπέτεια, διότι μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης δεν έχει τα αντισώματα που απαιτούνται. Νέοι άνθρωποι με την πρώτη ευκαιρία θα αναζητήσουν πάλι κάτι καλύτερο, κάπου αλλού, αλλά πρέπει να θυμούνται ότι αυτή η ευχαρίστηση γεμάτη υπερηφάνεια παρένθεση της χώρας μας στην γενική μετριότητα δεν έγινε τυχαία. Έγινε επειδή ικανοί άνθρωποι όπως ο κύριος Τσιόδρας επέλεξαν να δώσουν την μάχη και να βοηθήσουν την πατρίδα. Η χώρα μας τους έχει τεράστια ανάγκη. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να στηθεί ένα σύγχρονο κράτος όπου οι φωτεινές στιγμές δεν θα είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.
Η μάχη κατά του Κορονοϊού δεν κερδήθηκε, αλλά μόλις τώρα αρχίζει. Ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αυξηθούν. Στόχος στον πόλεμο είναι οι λιγότερες απώλειες.
Η περιπέτεια της πανδημίας ας είναι η αρχή για ένα καλύτερο σύστημα υγείας. Τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες τους έχουμε. Δίνουν καθημερινά την μάχη απέναντι στον θάνατο. Ας τους βοηθήσουμε!