
Σημαντικές πιθανότητες να ανοίξουν τα καταστήματα στο χώρο της εστίασης νωρίτερα από την 1η Ιουνίου αφήνει η κυβέρνηση.
Με τους πολίτες να εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα και την πορεία των νέων κρουσμάτων να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, τα κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι καφετέριες και τα εστιατόρια νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.
Παρ’ όλα αυτά, η πραγματοποίηση αυτής της ενέργειας απαιτεί την εξεύρεση της κατάλληλης λύσης.
Πολλά αναμένεται να κριθούν στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συναρμόδιους φορείς. Εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον τρόπο ανοίγματος των καταστημάτων, καθώς θα αναγκαστούν να επαναλειτουργήσουν με τα μισά τραπέζια.
Μιλώντας για το θέμα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 18 Μαΐού, προσθέτοντας πως «πρωταρχικό ρόλο και αξία έχει η δημόσια υγεία, επομένως θα πρέπει να μετρήσουμε το πρώτο βήμα που έγινε χθες, στη συνέχεια το δεύτερο βήμα που θα ξεκινήσει στις 11 Μαΐου και μετά θα αποφασίσουν οι ειδικοί αν μπορούμε να φέρουμε την εστίαση νωρίτερα».
Αναφορικά με τον τρόπο επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε την ύπαρξη συζητήσεων με την ΚΕΔΕ για την παραχώρηση περισσότερων τ.μ. για την κάλυψη των αναγκών.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 15 Μαΐου, σημειώνοντας ότι γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της ΚΕΔΕ για το ζήτημα των τραπεζιών στα μαγαζιά.
Επιπλέον, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι υπάρχει σχέδιο στήριξης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων με στοχευμένα μέτρα, διευκρινίζοντας ότι θα ληφθεί υπόψιν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε πως υπάρχουν συζητήσεις με τους Δημάρχους της χώρας για το θέμα. Όπως εξήγησε, «η συζήτηση που έχουμε με την ΚΕΔΕ και το σύνολο των δήμων είναι να δοθούν πολύ περισσότερα τετραγωνικά, ώστε να μπορούν τα καταστήματα εστίασης, καφετέριες κ.λπ., να απλώσουν τον χώρο τους και να μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό δυνητικών πελατών που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και την προηγούμενη περίοδο, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά από τους δήμους».