Του Δρα Αθανασίου Ε. Δρούγου
Διεθνολόγου- Ειδικού σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας.
Παρά την ενισχυμένη διπλωματική κινητικότητα για μία τουλάχιστον μερική αποκλιμάκωση της πρωτοφανούς έντασης στα Ουκρανορωσικά σύνορα, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Η Ατλαντική Συμμαχία δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα διάφορα αιτήματα του Ρώσου προέδρου για πολλούς και διαφόρους λόγους. Γι΄ αυτό και ενισχύει τις διακλαδικές της δυνάμεις της από την Σκανδιναβική μέχρι την Μαύρη Θάλασσα. Επίσης ας ληφθεί υπόψη ότι ορισμένες ‘μετωπικές” χώρες αναβαθμίζονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και ευρύτερα (πχ Πολωνία-Φινλανδία-Σουηδία-Βαλτικές-Ρουμανία-Τουρκία) που θα έχει επιμέρους επιπτώσεις σε άλλους τομείς.
Ορισμένες προσεχείς διπλωματικές κινήσεις μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα δείξουν πολλά… όπως οι παρακάτω:
*Μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα μεταβούν στην Μόσχα για επαφές με τους ομολόγους της Ρωσίας (Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σοιγκού) οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας Λιζ Τρας και Μπεν Γουάλας, και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια οι διμερείς σχέσεις του Λονδίνου με την Μόσχα είναι οξυμένες και οι μεταξύ τους επαφές πολύ περιορισμένες.
*Επίσης στις 7 και 8 Φεβρουαρίου θα μεταβούν από κοινού στην Ρωσική πρωτεύουσα οι υπεξ Γερμανίας και Γαλλίας Αναλένα Μπέρμποκ και Ζαν υβ Λεντριάν για να ανταλλάξουν απόψεις με τον Σεργκέι Λαβρόφ εν όψει της νέας συνάντησης της FORMΑT Nορμανδίας (Γερμανία-Γαλλία-Ουκρανία-Ρωσία) που θα πραγματοποιηθεί στις 13 του μήνα στο Βερολίνο. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει επαφές με τον πρόεδρο Τζο Μπαίντεν, τον υπεξ Άντονι Μπλίνκεν και με υψηλόβαθμα μέλη του Κογκρέσου.
Ο Πούτιν είναι άτομο μη-προβλέψιμο και δύσκολα αναλύεται. Αυτό που μπορώ να επισημάνω είναι ότι αυτή την φορά ο πόλεμος είναι κοντά, και δεν μπορεί εύκολα να αποφευχθεί, οπότε καλώς συνεχίζονται οι διαμεσολαβητικές ενέργειες. Το θέμα είναι ότι άσχετα από το αποτέλεσμα ο Πούτιν ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ κοντά του, αλλά με τις συνεχείς αποστολές υλικού και ανθρώπινου δυναμικού από τα κράτη -μέλη της Συμμαχίας, θα βρεθεί μπροστά σε περισσότερο ΝΑΤΟ.
Επίσης ας ληφθούν υπόψη οι καιρικές συνθήκες, ως και ότι μπορεί να ενεργήσει κατά της Ουκρανίας όχι απαραίτητα με συμβατικά όπλα, αλλά ασύμμετρα, υβριδικά, ή πραξικοπηματικά στο Κίεβο ή παραστρατιωτικά ή και με κυβερνοεπιθέσεις. Είναι πολύ ομιχλώδες, θολό και περίπλοκο το στρατηγικό-διπλωματικό τοπίο με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και ασφαλώς οι πυκνά δασώδεις εκτάσεις ως και οι Αρκτικές καιρικές συνθήκες σε ένα συμβατικό πόλεμο παίζουν σημαντικό ρόλο.