Μικρές αλλαγές περιλαμβάνει η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 συγκριτικά με το προσχέδιο, επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Ειδικότερα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σημειώνει πως «ο εκτιμώμενος ρυθμός μεγέθυνσης του τρέχοντος έτους έχει αυξηθεί στο 6,9% (έναντι 6,1% στο Προσχέδιο), ενώ η πρόβλεψη για το 2022 έχει παραμείνει αμετάβλητη στο 4,5%».
Αναφορικά με τα δημοσιονομικά, για το 2022 προβλέπεται αύξηση εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2022 και μείωση δαπανών κατά 4,65 δισ. ευρώ. Έτσι, η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2022 ανέρχεται στα 9,66 δισ. ευρώ (5,7% του ΑΕΠ) έναντι 10,98 δις (6,3% του ΑΕΠ) του Προσχεδίου. Παράλληλα, το πρωτογενές αποτέλεσμα του επόμενου έτους αντιστοιχεί σε έλλειμμα 2,68 δις (1,4% του ΑΕΠ) έναντι 2,03 δις (1,1% του ΑΕΠ) που προβλεπόταν από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Ωστόσο, η ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει ότι υπάρχουν αβεβαιότητες ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως είναι η εξέλιξη της πανδημίας, οι μόνιμες απώλειες της ύφεσης που προκλήθηκαν από την πανδημία, η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους και η πιθανότητα αλλαγής της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.
Κατόπιν, το επιπλέον στοιχείο που περιλαμβάνει η Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2022 είναι η πλήρης παρουσίαση των δημοσίων δαπανών σε όρους προγραμμάτων και λειτουργικής
ταξινόμησης (Classification of the Functions of Government – COFOG), το οποίο φανερώνει την κατανομή των δημόσιων πόρων μεταξύ εναλλακτικών χρήσεων.
Τέλος, η προβολή της περιβαλλοντικής διάστασης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού αποτελεί ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο με στόχο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δημόσιων πολιτικών.