
Ύφεση που αναμένεται να φτάσει το 4,7% για το 2020 προβλέπει το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που απέστειλε το Υπ. Οικονομικών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν).
Αρχικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπ. Οικονομικών, η συρρίκνωση του ΑΕΠ προβλέπεται στο 4,7%. Η εκτίμηση δεν είναι οριστική, καθώς η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού θα παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο, βασιζόμενη σε πιθανή εξομάλυνση της κατάστασης κατά το πρώτο μισό του 2020. Κατά συνέπεια, η ύφεση της τάξης του 4,7% αποδίδεται στη συρρίκνωση του εμπορίου, τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση θα δεχθούν σημαντική πίεση. Παρ’ όλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει αύξηση το 2021 κατά 5,1%.
Αναφορικά με την ανεργία, προβλέπεται αύξηση κατά 2,6%, με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται στο 19,9%. Όμως, το 2021 προβλέπεται μείωση της ανεργίας στο 16,4%. Όπως αναφέρεται, «η συνολική απασχόληση (σε εθνικολογιστική βάση), μετά την αναστροφή της δυναμικής της το 2020, αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά μεσοπρόθεσμα (3,8% το 2021, από -3,6% το 2020) και το ποσοστό ανεργίας (βάσει της έρευνας εργατικού δυναμικού) να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε σχέση με το 2019 (16,4 % το 2021 από 19,9% το 2020), εφ’ όσον οι προσπάθειες για την υποστήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αποδειχθούν επιτυχείς».
Στο πεδίο του πληθωρισμού προβλέπεται αύξηση (κάτι που θα συμβεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες) για το 2020, ενώ το 2021 θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.
Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τον προβλεπόμενο στόχο, κινούμενη αρκετά μακριά από την πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,5%.
Τέλος, σημαντικό πλήγμα θα δεχθούν τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές. Στο κομμάτι των εισαγωγών προβλέπεται μείωση -19,2%. Αιτία αποτελεί η πτωτική δραστηριότητα στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών και του τουρισμού. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές θα σημειώσουν πτώση -14,2%. Η συγκεκριμένη τάση θα αντιστραφεί το επόμενο έτος, καθώς το Υπ. Οικονομικών προβλέπει αύξηση των εξαγωγών κατά 19,2% και των εισαγωγών κατά 15,6%.