Νομοσχέδιο που τροποποιεί ορισμένους όρους του Brexit φέρνει η βρετανική κυβέρνηση εν μέσω αντιδράσεων από την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει την αλλαγή του βορειοιρλανδικού πρωτοκόλλου που λήγει τον Δεκέμβριο, αποσκοπώντας στην αποφυγή της δημιουργίας «σκληρών» συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Από την άλλη, η ΕΕ εκφράζει την αντίθεσή της στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης.
Αρχικά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter: «Πολύ ανήσυχη για τις ανακοινώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τις προθέσεις της να παραβιάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη. Pacta sunt servanda = το θεμέλιο για σχέσεις ευημερίας στο μέλλον».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφοβιτς, ανέφερε ότι θα ζητήσει την σύγκλιση «μιας έκτακτης μικτής επιτροπής για τη συμφωνία αποχώρησης, ώστε οι εταίροι μας του Ηνωμένου Βασιλείου να δώσουν λεπτομέρειες και να απαντήσουν στις ζωηρές ανησυχίες μας που αφορούν το νομοσχέδιο».
Μάλιστα, ο κ. Σέφοβιτς επικοινώνησε με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας, Μάικλ Γκόουβ, τονίζοντας ότι για τις Βρυξέλλες δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για την μελλοντική σχέση της ΕΕ με την Βρετανία.
Παράλληλα, το Λονδίνο επεσήμανε ότι «η δέσμευση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για απρόσκοπτη πρόσβαση στη Βόρεια Ιρλανδία θα τηρηθεί μέσω νομοθεσίας τους ερχόμενους μήνες, περιλαμβανομένου του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου».
Τέλος, σημειώνεται ότι «αυτή η νομική εγγύηση για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας θα υπάρξει πριν από το τέλος της Μεταβατικής Περιόδου».