Έφτασαν στη Βουλή οι συμβάσεις για την έναρξη των ερευνών υδρογονανθράκων σε Ιόνιο, Πελοπόννησο και Κρήτη.
Ειδικότερα, οι τέσσερις περιοχές είναι η περιοχή «Ιόνιο», που παραχωρείται στην οποία θα συμμετέχουν η Repsol Exploracion με τα ΕΛ.ΠΕ., το «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός κόλπος) όπου ανάδοχος είναι τα ΕΛ.ΠΕ., και τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης που παραχωρούνται στο σχήμα των Total, ExxonMobil και Ελληνικών Πετρελαίων.
Η σύμβαση προβλέπει ότι Η ερευνητική περίοδος και για τις δύο περιοχές είναι 8 χρόνια και η περίοδος εκμετάλλευσης, αν βρεθούν κοιτάσματα, 25 χρόνια. Ταυτόχρονα, το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να λάβει το 40% του οικονομικού οφέλους της επένδυσης, το οποίο κατανέμεται ως εξής: 20% φόρος εισοδήματος, 5% περιφερειακός φόρος και 15% από την είσπραξη των δικαιωμάτων που αυξάνονται κλιμακωτά ανάλογα με το εύρος των κοιτασμάτων.
Ακόμα, σημειώνεται ότι η επένδυση βάζει ενεργά την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη (μετά τους αγωγούς TAP και των άλλων συμβάσεων για έρευνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας), ενισχύει τις τοπικές οικονομίες και αυξάνει τα δημόσια έσοδα.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην προστασία του περιβάλλοντος σε όλα τα στάδια των ερευνών.