
Νέα επίθεση εναντίον της ΕΕ για το προσφυγικό εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας στη Μαλάτεια, ο κ. Ερντογάν απείλησε την ΕΕ με αποδέσμευση άνω των 5 εκατ. προσφύγων. Όπως είπε, «ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία πώς θα αντέξει στο βάρος των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων; Μη μας παρεξηγήσουν… Ή θα γίνει αυτό που λέμε, ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι».
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος έκανε λόγο για ανέγερση hot spot στην βόρεια Συρία με κονδύλια της ΕΕ, κάτι που συναντά την αντίδραση των Βρυξελλών. «Εμείς ήδη 3.000 πρόσφυγες τους εγκαταστήσαμε στη ζώνη ασφαλείας, σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμα, έκανε λόγο για την δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στην βόρεια Συρία και την διενέργεια περιπολιών από κοινού ΗΠΑ-Τουρκίας. Όμως, υπάρχουν διαφορές στην αντιμετώπιση των Κουρδικών Μονάδων Πολιτοφυλακής (YPG), καθώς η Τουρκία κατατάσσει την ομάδα στις τρομοκρατικές οργανώσεις. «Διαπραγματευόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ζώνη ασφαλείας, αλλά βλέπουμε πως σε κάθε βήμα αυτό που εμείς θέλουμε και εκείνο που εκείνοι έχουν στο μυαλό τους δεν είναι το ίδιο πράγμα», είπε ο κ. Ερντογάν.