
Αρκετά πιθανό να μην επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 θεωρεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης, από έλλειμμα ύψους 15,1% του ΑΕΠ το 2009, κατέγραψε, για τρίτη χρονιά, πλεόνασμα το 2018. Το πρωτογενές αποτέλεσμα ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει βελτιωθεί κατά περισσότερο από 14 ποσοστιαίες μονάδες από το 2009 και καταγράφει πλεόνασμα τα 3 τελευταία χρόνια. Το 2018, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο 4,3% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ. Για το 2019 η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ».
Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων και επίσπευση των μεταρρυμθίσεων.
Σε άλλο σημείο, ο επιφανής οικονομολόγος αναφέρθηκε και σε άλλες προκλήσεις, μερικές εκ των οποίων είναι το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας, το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την υψηλή μακροχρόνια ανεργία και την στασιμότητα των επενδύσεων.