Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας που όφειλε να υπάρχει στα ευρωπαϊκά προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα επισημαίνει ανεξάρτητη έκθεση που αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Σε αναφορά του για το θέμα ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στα συμπεράσματα της έκθεσης που διεξήχθη κατόπιν εντολής του Χοακίν Αλμούνια. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε πως «η εμπειρία των ελληνικών προγραμμάτων έχει επηρεάσει την αναθεώρηση της συνθήκης που είναι σε εξέλιξη και θα διαμορφώσει τα μελλοντικά προγράμματα του ESM, περιλαμβανομένης της αντίδρασής μας στην κρίση της COVID-19».
Σχετικά με την παροχή ρευστότητας από τον ESM προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ ύψους 2% του ΑΕΠ τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, είπε ότι ο θεσμός «έδειξε ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές κρίσεις και να λειτουργήσει χωρίς πολιτικές τύπου τρόικας».
Η έκθεση ήταν προγραμματισμένο να εκδοθεί στις 15.00, με την δοθείσα εντολή να είναι η εστίαση στη χρηματοδοτική βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα από το EFSF και τον ESM, περιλαμβανομένου του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους το 2012 (PSI), καθώς και στη μεταμνημονιακή περίοδο εποπτείας έως το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Η προηγούμενη έκθεση αφορούσε την παροχή βοήθειας προς την χώρα μας μέχρι το τέλος του 2014, η οποία περιελάμβανε στοιχεία και για τα αντίστοιχα προγράμματα σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο.