Από σήμερα (1 Αυγούστου) τίθεται σε ισχύ η εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Βιετνάμ, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019.
Η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση των δασμών στο 99% για όλα τα εμπορεύματα που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Κομισιόν, η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Βιετνάμ θα καταστεί ευκολότερη για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα είναι πλέον σε θέση να επενδύουν και να προβαίνουν σε κρατικές συμβάσεις με ίσες ευκαιρίες με τους τοπικούς ανταγωνιστές τους. Ταυτόχρονα, η συμφωνία διασφαλίζει τις εγγυήσεις σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, μέσω ισχυρών, νομικά δεσμευτικών και εκτελεστών διατάξεων για την αειφόρο ανάπτυξη.
Σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται τώρα κάθε ευκαιρία να επανακτήσει την ισχύ της μετά την κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό. Εμπορικές συμφωνίες, όπως αυτή που γίνεται εφικτή σήμερα με το Βιετνάμ, προσφέρουν μια ευκαιρία να εισέλθουν σε αναδυόμενες αγορές και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τους Ευρωπαίους. Πιστεύω απόλυτα ότι αυτή η συμφωνία θα γίνει μια ευκαιρία για τους πολίτες του Βιετνάμ να απολαύσουν μια πιο προσοδοφόρα οικονομία και να δουν μια θετική αλλαγή, καθώς και ισχυρότερα δικαιώματα ως εργαζόμενοι και πολίτες στην πατρίδα τους».
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, επισήμανε πως «το Βιετνάμ είναι πλέον μέρος ενός κλαμπ 77 χωρών που κάνουν εμπόριο με την ΕΕ κάτω από διμερώς συμφωνημένες προτιμητέες συνθήκες. Η συμφωνία ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς της ΕΕ με την δυναμική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και έχει μια σημαντική οικονομική προοπτική που θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη μετά από την κρίση του κορωνοϊού. Επιπλέον, δείχνει πώς η εμπορική πολιτική μπορεί να είναι μια δύναμη για το καλό. Το Βιετνάμ έχει ήδη κάνει μεγάλη προσπάθεια για την βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων χάρη στις εμπορικές συνομιλίες μας και, εμπιστεύομαι, ότι θα συνεχίσει τις περισσότερο απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βιετνάμ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ασία μετά την Σιγκαπούρη, με το εμπόριο αγαθών να ανέρχεται σε 45,8 δισ. ευρώ το 2019. Την ίδια στιγμή, το εμπόριο υπηρεσιών ανήλθε περίπου στα 4 δισ. ευρώ το 2018.
Η ΕΕ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο Βιετνάμ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων ανήλθε στα 7,4 δισ. δολάρια το 2018.
Με πληθυσμό που ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια, το Βιετνάμ αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες διεθνώς, σημειώνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 4,8% το 2020, παρά την πανδημία του κορωνοϊού, την ώρα που προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το 2021.