Τους λόγους που οδήγησαν τις ΗΠΑ στην απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας (με εξαίρεση τα φονικά όπλα) παρέθεσε η πρέσβειρα της χώρας στην μεγαλόνησο, Τζούντιθ Γκάρμπερ.
Η κ. Γκάρμπερ διευκρίνισε ότι «η απόφαση αυτή δεν αφορά την Τουρκία. Αυτή η απόφαση αφορά μια μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση παραγόντων με κακή δράση στην περιοχή», ανέφερε. Πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι ένας πολύ πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ. Είναι σύμμαχος και εταίρος στο ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε τη σχέση μας με την Τουρκία. Είναι περίπλοκη. Αλλά δεν έχουμε σχέσεις συναλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Μάλιστα, ανέφερε ότι η απόφαση θα έχει ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Επιπλέον, η ίδια επέμεινε στη θέση της Ουάσινγκτον για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδία που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους καθώς και την ευρύτερη περιοχή».
Ακόμα, η κ. Γκάρμπερ τόνισε ότι η απόφαση καλεί την Λευκωσία να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς και την αποτροπή πρόσβασης στα ρωσικά πλοία για ανεφοδιασμό και άλλες υπηρεσίες. «Πιστεύουμε ότι η Ρωσία παίζει έναν πολύ αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, ειδικότερα στη Συρία, και μπορείτε να δείτε τον αντίκτυπο που έχει αυτό στο νησί με τη ροή των μεταναστών που έρχονται από τη Συρία για παράδειγμα», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, σημείωσε ότι η σχέση των δύο χωρών ενισχύεται, με την ίδια να χαρακτηρίζει την Κύπρο ως παράγοντα-κλειδί για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε ερώτηση για την πιθανότητα μελλοντικής παρουσίας αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η κ. Γκάρμπερ είπε πως οι ΗΠΑ διεξήγαγαν τον τελευταίο καιρό ορισμένες ασκήσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της συνεργασίας στην ασφάλεια, αλλά αυτές δεν σχετίζονταν με τις εξελίξεις στην περιοχή.