Τι είπαν μπροστά στις κάμερες Σακελλαροπούλου- Τσίπρας κατά την συνάντησή τους

by Δημήτρης Κυριακού

Διάλογο μπροστά στις κάμερες είχαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την προγραμματισμένη συνάντησή τους νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος πήρε πρώτος τον λόγο, απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου, επεσήμανε συγκεκριμένα:

«Περάσαμε μια πρωτοφανή για τα δικά μας χρόνια πανδημία. Οπότε δεν είχαμε αυτήν την δυνατότητα να ανταλλάξουμε κάποιες σκέψεις. Νομίζω όμως ότι έχουμε αρκετά να πούμε σήμερα καθώς, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη συνθήκη, φοβάμαι ότι είναι λίγο δυσκολότερη απ' ό,τι σε άλλες χώρες του πλανήτη επειδή ήταν μεν συμμετρική η κρίση, ωστόσο φοβάμαι ότι δεν θα είναι συμμετρικές οι επιπτώσεις τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι ανισότητες θα διογκωθούν, κι αυτό θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις και στην χώρα μας η οποία βγήκε μετά από πολλά χρόνια από μια μεγάλη οικονομική δυσκολία και οι επιπτώσεις τώρα θα είναι δύσκολες τόσο στο οικονομικό πεδίο, στις εργασιακές σχέσεις, στις κοινωνικές σχέσεις, στις ατομικές ελευθερίες, στην λειτουργία των θεσμών. Οφείλουμε να τις εντοπίσουμε και να τις παλέψουμε.

Στην οικονομία κυρία Πρόεδρε έχω την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σε κινδύνους καθώς η ύφεση θα είναι βαθιά. Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων κατά την εκτίμησή μας είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα. Στις εργασιακές σχέσεις φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων έκτακτων συνθηκών. Η εκ περιτροπής εργασία, η de facto μείωση των μισθών, η καθιέρωση της τηλεργασίας που διαμορφώνει μια δύσκολη συνθήκη για τους εργαζόμενους καθώς δεν είναι εύκολο κανείς να μπορεί να ελέγξει τον χρόνο εργασίας τους, δηλαδή το εάν έχουν υπερωριακή απασχόληση ή όχι.

Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον. Βεβαίως η χώρα μας και ο λαός μας έχουν μάθει να αγωνίζονται, πιστεύω όμως ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τα πλεονεκτήματα που έχουμε όπως την παρακαταθήκη αυτή της ρευστότητας από τα προηγούμενα χρόνια, σωστά και έγκαιρα.

Όλες αυτές οι προκλήσεις πιστεύω ότι θα έχουμε την δυνατότητα να τις κουβεντιάσουμε. Προσβλέπω σε μια ουσιαστική συνεργασία, ξέρω βεβαίως ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να παρεμβαίνει στα της εκτελεστικής εξουσίας, εντούτοις νομίζω ότι και μόνο η ανάδειξη καίριων προβληματισμών πάντοτε με στόχο την εξομάλυνση των προβλημάτων, των ανισοτήτων,  είναι κρίσιμο, και προσβλέπουμε σε μια τέτοια παρουσία κατά τη διάρκεια της θητείας σας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την σειρά της σημείωσε:

«Πράγματι βρισκόμαστε από κοντά για πρώτη φορά γιατί οι συνθήκες που βιώναμε όλοι μας έως τώρα δεν επέτρεπαν την προσωπική επικοινωνία. Περάσαμε σχεδόν τρεις πολύ δύσκολους μήνες, αλλά θέλω να ελπίζω ότι η κατάσταση τώρα δείχνει ότι αρχίζει να εξομαλύνεται. Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν ιδιαίτερη και σημαντική υπευθυνότητα κι αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Είχαμε κι αυτά τα θετικά, μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή πανδημία αποτελέσματα.

Κι εσείς όμως από τη μεριά σας, στο μέτρο που σας αναλογεί, συμβάλλατε ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Τώρα βρισκόμαστε, όπως είπατε κι εσείς, μπροστά σε μια καινούργια πρόκληση σημαντική, γιατί οι οικονομικές ιδίως επιπτώσεις, φυσικά και οι κοινωνικές, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απασχόληση, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τον τουρισμό που είναι σημαντικός για την χώρα μας και βέβαια για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που υπέστησαν αρκετό βάρος.

Κατανοώ ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, άλλωστε οι διαφορετικές απόψεις είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. 

Θέλω όμως να πιστεύω και είμαι βέβαιη πως θα συνεχίσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για συνεργασία γιατί ο στόχος είναι κοινός, ο οποίος είναι η προκοπή και ευημερία των Ελλήνων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε πράγματι πέρα από τα προφανή οικονομικά μεγέθη, οι ευάλωτες ομάδες να ενισχυθούν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και θυσίες σε αυτήν την φάση,  για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινωνικό σύνολο», ήταν τα λόγια της ΠτΔ.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments