Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

by Δημήτρης Κυριακού

Τις επιπτώσεις που έχει στην ελληνική οικονομία, στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους το κύμα επέλασης του κορονοϊού, αποτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρεία σύσκεψη νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των  ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης 

Η πλήρης καταγραφή των συνεπειών και επιπτώσεων στις επιχειρήσεις είναι το πρώτο βήμα. Αυτό άλλωστε ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τις ηγεσίες των τριών εμπλεκόμενων υπουργείων.

Στη συνέχεια έγινε ο σχεδιασμός για τη παροχή οικονομικής βοήθειας του κράτους σε τομείς όπου υπάρχει ανάγκη εξαιτίας της ύφεσης που έφερε ο ιός στην οικονομία της χώρας. 

Ο άξονας ενίσχυσης του συστήματος υγείας, και των επιχειρήσεων- εργαζόμενων έχει προτεραιότητα στην υλοποίηση. 

Στο πλαίσιο αυτό πλέον κρίνονται αναγκαίες οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και το αίτημα για  παροχή βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως προς την ευελιξία στην επίτευξη των στόχων και την χαλάρωση αυτών λόγω της ύφεσης που έφερε η πανδημία του ιού από τη Κίνα.

Το νέο αυτό περιβάλλον επιβάλει μέτρα για την υγεία και την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων που, όπως εκτιμήθηκε, επιβάλουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαφορετικούς κανόνες από εκείνους που προβλέπονταν αρχικά από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Στόχος είναι η παροχή ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα εμφανίσουν μείωση του τζίρου τους εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων. 

Αύριο θα γίνει εκ νέου συνεδρίαση οι υπουργοί Ανάπτυξης, Εργασίας, Οικονομικών για περαιτέρω λήψη δράσεων και εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης σε συνάρτηση και με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup.