Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για την θέαση της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν από 12 κορυφαίες προσωπικότητες της Γερμανίας φέρνει στο φως ο ιστότοπος Politico, εν μέσω σφοδρών επικρίσεων για την στάση που είχε υιοθετηθεί έναντι της Μόσχας τα τελευταία χρόνια.
Επί σειρά δεκαετιών, η Γερμανία είχε ακολουθήσει την λεγόμενη “Ostpolitik”, πολιτική που εισήγαγε ο πρώην Καγκελάριος Βίλυ Μπράντ και αφορούσε την προσέγγιση της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία, η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Μετά την επανένωση της Γερμανίας, η Γερμανία ακολούθησε μία διαφορετική “Ostpolitik”, η οποία περιελάμβανε την ανάπτυξη σχέσεων με την Ρωσία σε οικονομικό επίπεδο, ώστε να διατηρηθεί υπό έλεγχο η ισχύς της.
Ωστόσο, η απόφαση του Όλαφ Σολτς για ένα πακέτο ύψους 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της άμυνας της Γερμανίας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί μία στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της Γερμανίας.
Το Politico συνέταξε μία λίστα 12 προσώπων που είχαν μία διαφορετική προσέγγιση έναντι της Ρωσίας τα προηγούμενα χρόνια.
Άνγκελα Μέρκελ
Η πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος θεωρείται η ηγέτιδα που επιχείρησε να φέρει την Ρωσία κοντά στη Γερμανία. Η ίδια είχε αντιταχθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στο NATO τα προηγούμενα χρόνια, παρά τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008, τον πόλεμο στο Ντονμπάς, την κατάρριψη του MH-17, τη δολοφονία ενός Τσετσένου στο κέντρο του Βερολίνου και τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.
Η Άνγκελα Μέρκελ ενέκρινε την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 το 2015, παρά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και τον πόλεμο στο Ντονμπάς.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει τοποθετηθεί για τις εξελίξεις.
Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, πρώην έμπιστος του πρώην Καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ήταν εξαρχής ένθερμος υποστηρικτής της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, ευελπιστώντας ότι αυτός θα εγγυόταν στην σταθερότητα στην Ευρώπη.
Παρά την παραδοχή του ότι έκανε λάθος στην αρχική εκτίμησή του, η Ουκρανία τον κήρυξε ανεπιθύμητο τον Απρίλιο.
Γκέρχαρντ Σρέντερ
Μετά την ήττα στις Ομοσπονδιακές Εκλογές του 2005, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέλαβε θέσεις σε ενεργειακούς κολοσσούς της Ρωσίας, όντας κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Προσπάθησε να μεσολαβήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταβαίνοντας στη Μόσχα τον Μάρτιο, μια επίσκεψη που πολλοί θεώρησαν ως κάτι παραπάνω από μια προσπάθεια να κάνει «λίφτινγκ» στη δική του εικόνα. Πρόσφατα δήλωσε στους «New York Times» ότι ο πόλεμος της Ρωσίας ήταν ένα «λάθος», χωρίς να παραδεχθεί ότι έσφαλε.
Τζο Κάιζερ
Ως διευθύνων σύμβουλος της Siemens από το 2013 έως το 2021, ο Τζο Κάιζερ φλέρταρε συνεχώς με επιχειρήσεις στη Ρωσία. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ο Κάιζερ αρνήθηκε να ακυρώσει ένα ταξίδι στη Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν στην ιδιωτική του κατοικία.
Βόλφγκανγκ Ράιτσλε
Ως επικεφαλής του κολοσσού βιομηχανικού αερίου Linde τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Βόλφγκανγκ Ράιτσλε ώθησε την εταιρεία όλο και πιο βαθιά στη Ρωσία.
Το 2021, η Linde συνήψε μια συμφωνία 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom για την κατασκευή ενός τεράστιου κόμβου επεξεργασίας φυσικού αερίου κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Εσθονία.
Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου
Στην ετήσια διάσκεψη, πολλοί συμμετέχοντες προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο. Οι Χορστ Τέλτσικ και Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ είχαν αναπτύξει φιλικές σχέσεις με την ρωσική πλευρά, κάτι που διεύρυνε τις γερμανικές επενδύσεις στη Ρωσία.
Υπό τον Ίσινγκερ, ο Χέρμαν Γκρεφ, διευθύνων σύμβουλος της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, προσχώρησε στο διοικητικό συμβούλιο. Την ίδια στιγμή, τακτικός επισκέπτης υπήρξε κατά το παρελθόν ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Ανατολική Επιτροπή
Η κύρια πλατφόρμα της Germany Inc για την αξιοποίηση της ρωσικής αγοράς είναι ένας οργανισμός γνωστός ως «Ost-Ausschuss» ή Ανατολική Επιτροπή. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950, τα μέλη της ομάδας λόμπι περιλαμβάνουν τις περισσότερες από τις πιο γνωστές γερμανικές εταιρείες, από τη BMW έως τη VW και τον χημικό κολοσσό BASF.
Από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η ομάδα επιχειρηματολογούσε κατά των αυστηρότερων κυρώσεων.
Την Τρίτη, ο επικεφαλής της Ost-Ausschuss, Όλιβερ Ερμές, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί για να επικεντρωθεί στο να βοηθήσει τη δική του εταιρεία να περιηγηθεί στο νέο γεωπολιτικό τοπίο.
Ματίας Πλάτσεκ
Πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου της Γερμανίας και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, ο Πλάτσεκ επιχειρούσε να πείσει τους Γερμανούς ότι η Ρωσία δεν συνιστούσε απειλή.
Στο βιβλίο του για το 2020, «Χρειαζόμαστε μια νέα Ostpolitik», ο Πλάτσεκ είπε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κριμαία ως μέρος του ρωσικού εδάφους, μια απαίτηση που έκανε για πρώτη φορά λίγο μετά τη ρωσική εισβολή το 2014. Έκτοτε έχει αναθεωρήσει αυτήν τη στάση και παραδέχτηκε ότι είχε κάνει λάθος σχετικά με τη Ρωσία.
Φρίντριχ Μερτς
Ο νέος ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας φαινόταν να μην βρίσκεται κοντά στη Ρωσία. Το 2020 εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ίσως να μην ήταν καλή ιδέα.
Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος δεν διαφώνησε με την πολιτική έναντι της Ρωσίας όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Μανουέλα Σβέσιγκ
Η Μανουέλα Σβέσιγκ του SPD, πρώην υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων υπό τη Μέρκελ, έγινε πρωθυπουργός του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας το 2017.
Η ίδια ήταν από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες του έργου, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ιδρύσει ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με χρήματα από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom για να ολοκληρώσει το έργο σε περίπτωση παρακώλυσης από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Πριν από μερικές ημέρες απολογήθηκε για την στάση της, κάνοντας λόγο για το ξεκίνημα μίας «νέας εποχής».
Τζορτζ Ρέστλε
Ένας πολύ γνωστός ρεπόρτερ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης και παρουσιαστής του ειδησεογραφικού περιοδικού «Monitor», ο Ρέστλε διατύπωσε την άποψη ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ευθύνεται για τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.
Παρότι τάσσεται κατά της ρωσικής εισβολής, ο ίδιος επικρίνει εξίσου την Ρωσία με τις ΗΠΑ.
Γιούργκεν Χάμπερμας
Ο Γιούργκεν Χάμπερμας αποτελεί έναν από τους κορυφαίους διανοούμενους στη Γερμανία και διεθνώς τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο της Αριστεράς. Πρόσφατα τάχθηκε κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία από την Γερμανία.