Την ανάγκη να θυμόμαστε ότι το Ολοκαύτωμα υπήρξε το ειδεχθέστερο έγκλημα εναντίον της Ανθρωπότητας αλλά και να μην εφησυχάζουμε διότι «ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού και του φασισμού ξαναπροβάλλει στην Ήπειρό μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας, σήμερα, τη νέα πτέρυγα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Ως μέλη της Παγκόσμιας Κοινότητας, οφείλουμε να θυμόμαστε, για χάρη της ίδιας της Ανθρωπότητας, ότι το Ολοκαύτωμα υπήρξε το ειδεχθέστερο έγκλημα εναντίον της, καθώς προσέβαλε την ανθρώπινη ύπαρξη στον πυρήνα της, απαξιώνοντας πλήρως την αξία του Ανθρώπου, ήτοι της Ζωής, της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειάς του. Επομένως, δεν πρέπει να επαναληφθεί, ποτέ ξανά, με κάθε κόστος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.
Σημείωσε, δε, ότι δεν πρέπει να υπάρξει σε καμιά περίπτωση εφησυχασμός καθώς οι φωνές υποστήριξης ενός, άκρως διαβρωτικού, «ιστορικού αναθεωρητισμού» ακούγονται, σήμερα, όλο και πιο δυνατές. «Οικοδομούν πάνω στην άγνοια και την αδιαφορία αρκετών Ευρωπαίων συμπολιτών μας το στρεβλό, και άκρως επικίνδυνο, πολιτικό τους «αφήγημα», με το οποίο επιχειρούν να αμφισβητήσουν την, εντούτοις, αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα της διάπραξης του εγκλήματος του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου έχουν οριστικά τελειώσει, όσο δεν έχουν εκλείψει οι συνθήκες, που μπορεί να οδηγήσουν στην επανεμφάνισή τους, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, εξηγώντας ότι αναφέρεται κατ’ εξοχήν στην ανεξέλεγκτη διεύρυνση των ανισοτήτων και στην υποχώρηση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, την οποία εκμεταλλεύονται, για την ανάπτυξη της δικής τους δυναμικής, τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που έχουν επανεμφανισθεί στην Ευρώπη.
«Πρέπει, λοιπόν, ν’ αντιμετωπισθούν στην ρίζα τους οι αιτίες που ρίχνουν «νερό στο αυλάκι» των θιασωτών των ολοκληρωτικών ιδεολογιών» υπογράμμισε κι εξέφρασε την ευχή «το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και υπό τη νέα μορφή του, να μας καθοδηγεί ως φάρος εκπλήρωσης ενός αυτονόητου και διαρκούς χρέους απέναντι στον Άνθρωπο και στην Ανθρωπότητα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η σημερινή παρουσία του στο Μουσείο είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη των Θεσσαλονικιών εβραίων και όλων των τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, «ανεξαρτήτως εθνικότητας, όπως άλλωστε θα μας θυμίζει, στο διηνεκές, σε λίγον καιρό το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο θ’ ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη».