Για μια ιστορική μέρα για τις επιχειρήσεις έκανε λόγο ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων στην εστίαση την Δευτέρα (25/5).
Μιλώντας στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6», ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε, αρχικά: «Αύριο είναι μία πολύ σπουδαία μέρα γιατί το 32% των επιχειρήσεων που είχαν κλείσει, επανεκκινούν και περίπου το 45% των επιχειρήσεων, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους, επανέρχονται στην εργασία τους. Σαφώς, κάποιες επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσουν αύριο καθώς έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους, όμως η πλειοψηφία ξεκινά. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πελάτες καθότι η κοινωνία θέλει να βγει, θέλει να πάει σε χώρους εστίασης. Θεωρώ ότι θα πάει καλά και όλα αυτά έχουμε χρόνο να τα αξιολογήσουμε, να διορθώσουμε αν απαιτούνται πράγματα και ταυτόχρονα να δίνει το χρόνο στους επιστήμονες για να κρίνουν τα επόμενα βήματα των υπολειπόμενων δραστηριοτήτων που μένουν να επανεκκινήσουν».
Κατόπιν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοίγματος και των καταστημάτων με εσωτερικό χώρο, σημειώνοντας: «Εκείνο που περιμένουμε είναι να ξεκινήσει η εστίαση, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας που έκλεισε και να δούμε μετά από 12-14 μέρες το αποτύπωμα στη δημόσια υγεία. Η εισήγησή μας θα είναι ότι εφόσον όλα πάνε καλά, η πρόθεσή μας είναι να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι το ταχύτερο δυνατό και αφού η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων εκτιμήσει τα δεδομένα».
Αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Ψυρρή, ο κ. Παθανάσης κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα, καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης νέου κύματος κρουσμάτων δεν έχει παρέλθει.
Τέλος, για τα γυμναστήρια σημείωσε χαρακτηριστικά: «Επειδή τα πρωτόκολλα είναι πολύ δύσκολα, θα περιμένουμε να αποφασίσει η επιτροπή των ειδικών. Ο αρχικός προγραμματισμός είναι στο τέλος, από τις τελευταίες δραστηριότητες. Αυτό πάει προς τα πίσω και θα περιμένουμε να αποφασιστεί και με την εξέλιξη της διασποράς του κορωνοϊού», ενώ υπογράμμισε ότι «πλέον στις παραλίες θα μπορούμε να παίρνουμε τις παραγγελίες και στις ξαπλώστρες και πολύ σύντομα θα έχουμε και τους καλοκαιρινούς κινηματογράφους που θα μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει, με κανόνες και πρωτόκολλα συγκεκριμένα, να απολαμβάνει ένα έργο».