Λοιπόν, μετά το κείμενό μας αναφορικά με τα έξοδα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που θέλει να ανοίξει σπιτικό, είπαμε να τσεκάρουμε ξανά τα έξοδα που μπορεί να έχει αναφορικά με την οικία του. Κοινώς, κάναμε έρευνα αγοράς στο κέντρο της Αθήνας για να μπορέσουμε να βρούμε σπίτι να μείνουμε. Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρω πως οι τιμές που έδωσα για ενοίκιο στο περασμένο άρθρο ήταν λανθασμένες και βασισμένες στην περυσινή μου εμπειρία για την αναζήτηση διαμερίσματος.
Σήμερα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Μπορεί οι… αρμόδιοι να δίνουν μάχη ενάντια στις μισθώσεις διαμερισμάτων με AirBnb και Booking και να προσπαθούν να περιορίσουν το φαινόμενο, ωστόσο στην αγορά δεν έχει φανεί τίποτα ακόμα. Το πάρτι συνεχίζεται λοιπόν και οι… γάτοι σπιτονοικοκύρηδες που αποφασίζουν να νοικιάσουν το σπίτι τους, θέλουν να ζουν πλουσιοπάροχα, έχοντας ως βασική πηγή εσόδων ένα δυάρι στον… Κολωνό!
Γιατί το λέω αυτό; Μα, δεν είναι δυνατό να νοικιάζεις ένα σπίτι στον Κολωνό, όσο καινούριο και να είναι και να ζητάς 600 Ευρώ! Δεν έχει σημασία μόνο το σπίτι και το πόσο όμορφο μπορεί να είναι (ή και να μην είναι) αλλά και η περιοχή στην οποία αυτό βρίσκεται. Βρήκα λοιπόν σπίτι στο Γκάζι, 55τμ με ενοίκιο 550 Ευρώ. Βρήκα σπίτι στην Πανόρμου, 55τμ, με ενοίκιο 1050 Ευρώ. Διαμερίσματα σε Κολωνό και Άγιο Παντελεήμονα με 600 Ευρώ. Σπίτι κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου ο ιδιοκτήτης ήθελε 380 Ευρώ (80τμ). Λες και πρέπει να του πληρώσεις και τα μαθήματα για το πως γίνονται οι συναλλαγές ναρκωτικών και οι συμφωνίες για τις «βίζιτες».
Θέλετε κι άλλα; Πατήσια… Σπίτια από 700 μέχρι και 1000 Ευρώ! Ναι, στα γνωστά Πατήσια! Στον Νέο Κόσμο, ισόγεια από 450 Ευρώ! Αν έχεις το Θεό σου δηλαδή! Ισόγειο στην Πλατεία Βικτωρίας, έναντι 380 Ευρώ τον μήνα! Στην Βικτώρια!!!!! Στην Πλατεία Αμερικής, σπίτια με ενοίκια από 400 Ευρώ και πάνω! Για Παγκράτι και Κουκάκι δεν θα μιλήσω.. Είναι ήδη γνωστά τα τρελά ποσά που ζητούν εκεί στα ελάχιστα διαμερίσματα που έχουν απομείνει. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι «πανέξυπνοι» ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι νοικιάζουν ένα σπίτι 50-60 τετατραγωνικών από 450 μέχρι και 600 Ευρώ και αναφέρουν πως είναι ιδανικά για φοιτητές!
Δεν θα πω σε κανέναν πως να διαχειριστεί την περιουσία του. Αν μπορούν να βρουν αυτά τα χρήματα, τότε μπράβο τους. Το θέμα είναι όμως πως συχνά, παραπονιούνται (οι ίδιοι!) πως φεύγουν οι ενοικιαστές και τους αφήνουν φέσια. Μαντέψτε ρε παιδιά. Όταν ζητάτε 1.5 βασικό μισθό το μήνα για ένα σπίτι στο κέντρο της Αθήνας τότε το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πληρωθείτε ποτέ!
Ποιοί άνθρωποι επιλέγουν να μείνουν στο κέντρο της Αθήνας; Ποιός ας πούμε θα ήθελε να μείνει στο Μεταξουργείο; Άνθρωποι με σχετικά μικρούς μισθούς, που αναγκαστικά αποφασίζουν να ζήσουν με λιγότερη ασφάλεια απ’ ότι σε άλλες γειτονιές, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν τα υψηλά ενοίκια που ζητούν σε περισσότερο ασφαλείς και καθαρές περιοχές.
Ε, όταν ζητάς από τον άλλο να πουλήσει το νεφρό του για να μείνει έναν μήνα στο ημιανακαινισμένο σπίτι σου, που δεν έχει αυτόνομη θέρμανση και που το καλοριφέρ δεν ανάβει, καθώς οι υπόλοιποι στην πολυκατοικία δεν πληρώνουν, κάτι μου λέει ότι μάλλον ρισκάρεις να χάσεις χρόνο. Γιατί λεφτά δεν χάνεις. Αν ο άλλος σου δώσει 1200 Ευρώ για τον ένα μήνα και την εγγύηση που ζητάς, με βάση αυτά που αξίζει πραγματικά το σπίτι σου, σε έχει πληρώσει για ένα εξάμηνο! Οπότε καλύτερα θα ήταν να μην μιλάς και πολύ όταν ο καθένας δεν σε πληρώνει. Εγώ που μετά από έναν χρόνο αναζήτησης διαμερίσματων είδα ιδιοκτήτες να ζητούν 400 Ευρώ για διαμερίσματα που απλά ήθελες να μπεις και να ξεριζώσεις τα μάτια σου, καταλαβαίνω απόλυτα εκείνους που θεωρείς πως σου τρώνε τα λεφτά και μένουν «τσάμπα» στο σπίτι σου.
Σοβαρευτείτε εσείς οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, για να σοβαρευτούν και οι ενοικιαστές. Τόσο απλά είναι τα πράγματα!
Υ.Γ. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις σε αυτό. Ελάχιστες αλλά υπάρχουν. Εσείς οι ενοικιαστές καλό θα ήταν να σεβαστείτε λίγο περισσότερο εκείνους τους ανθρώπους.
Κυριάκος Ζαράνης