Η πληθυσμιακή γήρανση που εξελίσσεται στην Ελλάδα αποτελεί μία σημαντικότατη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως προκύπτει από έκθαση που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία: «Χωρίς γρήγορη δράση, πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα αυτοί με χαμηλή εξειδίκευση, θα μείνουν πίσω στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο εργασίας». Ταυτόχρονα, δεν προβλέπεται «ένα μέλλον χωρίς εργασία, αλλά προβλέπει μεγάλες προκλήσεις για την εργασία στο μέλλον».
Ο ΟΟΣΑ προσθέτει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο, όπως και μία γενναία αναδιάρθρωση των προγραμμάτων κατάρτισης των ενηλίκων.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εργασίας. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «Αν και οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν ανακτήσει πλήρως τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση και το ποσοστό απασχόλησης είναι 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ότι πριν την κρίση, η προβλεπόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ρίχνει σκιά στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις θέσεις απασχόλησης και η αγορά εργασίας συνεχίζει να πολώνεται».
Άλλο στοιχείο που τίθεται είναι η αύξηση της μερικής απασχόλησης. Σ’ αυτό το σημείο οι συντάκτες γράφουν πως «Η μερική απασχόληση αυξήθηκε ουσιαστικά σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ τις τελευταίες δεκαετίες. Το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν μερική απασχόληση αλλά θα ήθελαν πλήρη απασχόληση έχει επίσης αυξηθεί στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία».