Βρετανία: Επενδύσεις σε υποδομές υπόσχεται ο Μπόρις Τζόνσον

by Γιάννης Διαμάντης

Την χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων με στόχο την επανεκκίνηση της βρετανικής οικονομίας προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον.

Σε επίσκεψή του σε εργοτάξιο στην πόλη Ντάντλι, ο Τζόνσον έκανε λόγο για ένα νέο «New Deal», δηλώνοντας πως οι υποδομές θα αποτελέσουν το στήριγμα για την ανάταξη της οικονομίας. «Μοιάζει με το New Deal (…) διότι αυτό απαιτεί η εποχή: μία ισχυρή και αποφασιστική κυβέρνηση που τοποθετεί τα προστατευτικά της χέρια γύρω από τον λαό σε περίοδο κρίσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρά τις εξαγγελίες, το σχέδιο του Βρετανού Πρωθυπουργού δέχεται κριτική τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από ΜΜΕ.

Αρχικά, ο Πρόεδρος των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, επισήμανε πως «ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ένα New Deal, αλλά δεν υπάρχει και τίποτε καινούργιο (new) ούτε και καμιά συμφωνία (deal)», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να υπάρξει παράταση του σχήματος της χρηματοδότησης της διακοπής απασχόλησης όπου χρειάζεται για την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας».

Παράλληλα, οι Financial Times περιέγραψαν με ειρωνικό τρόπο την πολιτική του Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας με νόημα ότι «το New Deal του Ρούζβελτ γέννησε τεράστια έργα όπως το φράγμα Χούβερ – ενώ η λίστα των προτεραιοτήτων του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την επισκευή μιας γέφυρας στο Σάντγουελ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα εισήλθε σε ύφεση, αφού το ΑΕΠ υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο κατά 2,2%. Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί, ξεπερνώντας το 100% του ΑΕΠ.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments