ΥΠΟΙΚ: Ικανοποίηση από την έκβαση του 10ετούς ομολόγου

by Γιάννης Διαμάντης

Ικανοποίηση επικρατεί στο Υπ. Οικονομικών από την εξέλιξη της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 3 δις ευρώ, ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες.

Παράλληλα, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην διαδικασία είχαν κατά 85% οι ξένοι επενδυτές, ενώ μόλις το 15% καλύφθηκε από εγχώριους επενδυτές.

Πιο αναλυτικά, ο Οργανισμός Διαχείρησης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επισημαίνει ότι το 59% καλύφθηκε από διαχειριστές κεφαλαίων, 21% από τράπεζες, 14,5% σε hedge funds και 5,5% σε ασφαλιστικά ταμεία. 

Ακόμα, το 22,5% των επενδυτών προήλθαν από το Ην. Βασίλειο, 15% από την Ελλάδα, 12,5% από τη Γαλλία, 9% από Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία, 7% από Ιταλία, 2% από τις σκανδιναβικές χώρες, 6,5% από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τέλος, 15% των επενδυτών προήλθαν από τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ-Καναδάς). 
 
Σε δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η χώρα βγήκε στις αγορές, με επιτυχία και άντλησε, με έκδοση δεκαετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,57%».
 
Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου κρίνεται σημαντική, καθώς το ελληνικό δημόσιο πέτυχε να αυξήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα, τα οποία ξεπερνούν πλέον τα 35 δις ευρώ.
 
Επιπλέον, αναμένονται έσοδα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς επίσης και από το Ταμείο Ανάκαμψης που ανακοίνωσαν οι ευρωπαϊκές αρχές, για το οποίο εκκρεμεί η οριστικοποίησή του. 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments