ΕΚΤ: Αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 600 δις ευρώ

by Γιάννης Διαμάντης

Στην απόφαση να αυξήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 600 δις ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, το Δ.Σ. της ΕΚΤ απόφάσισε τα ακόλουθα μέτρα:

«Πρώτον, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω του κοροναϊού (PEPP) θα αυξηθεί κατά 600 δισ. ευρώ στο ποσό των 1,35 τρισ. ευρώ. Οι αγορές των ομολόγων θα συνεχίσουν να γίνονται με ευέλικτο τρόπο, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αποτρέψει κινδύνους όσον αφορά την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής (σ.σ.: συγκρατώντας το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης).

Δεύτερον, το PEPP παρατείνεται από το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα προχωρά σε καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει παρέλθει.

Τρίτον, τα έσοδα που θα έχει η ΕΚΤ από τις αποπληρωμές ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP και λήγουν θα τα επενδύει ξανά τουλάχιστον έως το τέλος του 2022».

Παράλληλα, αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα. Η όποια απόφαση θα εξαρτηθεί από το ύψος του πληθωρισμού, με τις αρχές του θεσμού να επισημαίνουν ότι η διακύμανση λίγο κάτω από το 2% θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή πλεύσης.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments