Κομισιόν: Δέσμη μέτρων στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα

by Γιάννης Διαμάντης

Μέτρα για την στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την εφάπαξ καταβολή 5.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ για μικρές αγροδιατροφικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες δημοσίευσαν την ακόλουθη σειρά μέτρων:

- χρηματοδότηση και την ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος,

- προσωρινή έγκριση για τη λήψη μέτρων της αγοράς από τις οργανώσεις παραγωγών των κλάδων με την μεγαλύτερη ζημιά,

- ευελιξία στην εφαρμογή τομεακών προγραμμάτων στήριξης για τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο, τη μελισσοκομία και το κρασί.

Τα συγκεκριμένα μέτρα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών στην αγορά μέσω της υπερπροσφοράς, προκειμένου να μην επηρεαστεί η εσωτερική αγορά της ΕΕ, ακόμα και αν μειωθεί ο όγκος των διαθέσιμων προϊόντων.

Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, ανέφερε: «Ενεργήσαμε με ταχύτητα, ώστε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη των γεωργών και όσων βρίσκονται σε ανάγκη να είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό. Η κρίση έχει πλήξει σοβαρά ορισμένες αγορές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Ωστόσο, τώρα, είμαι πεπεισμένος ότι η έγκριση αυτών των μέτρων θα παράσχει χειροπιαστή στήριξη, θα στείλει το σωστό μήνυμα στις αγορές, και θα προσφέρει σύντομα κάποια σταθερότητα. Η δέσμη αυτή, όπως και τα προηγούμενα μέτρα στήριξης, αποδεικνύουν ότι η Επιτροπή είναι σε ετοιμότητα και ότι θα ενεργεί όπως απαιτούν οι περιστάσεις Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, σε στενή επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη».

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments