Το ΕΕΑ για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

by Γιάννης Διαμάντης

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών χαιρετίζει την πρωτοβουλία για τις 120 δόσεις. Παρ' όλα αυτά, θέτει προβληματισμούς για τις επιμέρους ρυθμίσεις του τελικού νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της κλάδου, Γ. Χατζηθεοδοσίου, θεωρεί πως το προβλεπόμενο σχέδιο δίνει λύσεις σε ορισμένα προβλήματα αλλά δεν λύνει ουσιαστικά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Ένα μέρος της δήλωσης του κ. Χατζηθεοδοσίου έχει ως εξής: 

''Η ρύθμιση για τα χρέη στις εφορίες μοιάζει λιγότερο τολμηρή. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι για να έχει κάποιος τη δυνατότητα των 120 δόσεων, θα πρέπει να έχει οφειλή τουλάχιστον 3.600 ευρώ, καθώς η ελάχιστη δόση των 30 ευρώ λειτουργεί ως “κόφτης”. Θα πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνει το δηλωθέν εισόδημα, τόσο ανεβαίνει η δόση της ρύθμισης και περιορίζεται ο χρονικός της ορίζοντας, γεγονός που καθιστά λιγότερο ελκυστικό το πλαίσιο για τα μεσαία εισοδήματα. Θετικό αναμφίβολα το γεγονός ότι θα ληφθούν υπόψιν τα πραγματικά και όχι τα τεκμαρτά εισοδήματα, αν και διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα αποθαρρυνθούν οι αποκαλούμενοι “στρατηγικοί κακοπληρωτές”, δηλαδή οι “έχοντες”, που απλώς δεν πληρώνουν.

Θεωρούμε πάντως προβληματική την πρόβλεψη μόλις 18 δόσεων για τα χρέη των επιχειρήσεων, οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν μοναδική διέξοδο τον Εξωδικαστικό για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Μας προβληματίζει, επίσης, το γεγονός ότι η πλατφόρμα για τα χρέη στην εφορία θα είναι ανοικτή έως τις 28 Ιουνίου και παρά τις πληροφορίες περί παράτασης, αυτή η προσέγγιση δείχνει καθαρά εισπρακτική λογική (να πιεστούν οι ενδιαφερόμενοι), παρά διάθεση να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Ελπίζουμε, τέλος, ότι το σχέδιο νόμου που έχουν ετοιμάσει τα συναρμόδια υπουργεία, να είναι αυτό που τελικά θα ψηφιστεί, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί αναμένοντας το αποτέλεσμα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών...''

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments