Αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία το 2021 η Morgan Stanley, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να δίνουν ώθηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας.
Στην έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας ενισχύθηκε σημαντικά κατά το α’ εξάμηνο του 2021, λόγω του ανοίγματος του τουρισμού και της οικονομίας, τάση που συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες.
Έτσι, η Morgan Stanley αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 7,9%. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το 2022 και το 2023 περιορίζονται στο 2,7%.
Σημαντική ανάκαμψη καταγράφηκε εξίσου στην αγορά εργασίας, όπου το επίπεδο απασχόλησης και το ποσοστό ανεργίας επέστρεψαν στα προ-πανδημικά επίπεδα. Το άνοιγμα των συνόρων, η επαναλειτουργία του τουριστικού κλάδου και η δυναμική ανάκαμψη της μεταποίησης έπαιξαν σημαντικό ρόλο.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι η αναπτυξιακή δυναμική θα διατηρηθεί το 2022, όπου καθοριστικό ρόλο θα παίξει η άρση των περιορισμών για τα ταξίδια εκτός Ευρώπης.
Η βελτίωση βασικών οικονομικών δεικτών αποτυπώνεται και στα δημοσιονομικά, καθώς τα έσοδα επέστρεψαν στα προ-πανδημίας επίπεδα το τρίτο τρίμηνο. Έτσι, το 2022 εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα βρεθεί στο -1,6% (από 7,5% το 2021), ενώ το 2023 θα πέσει στο -0,1%.
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, οι υψηλές δαπάνες για τόκους θα το διατηρήσουν σχεδόν αμετάβλητο το 2022, ενώ η ουσιαστική μείωση θα καταγραφεί το 2023.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Ελλάδα, με την χώρα μας να λαμβάνει 30,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα NGEU, το οποίο αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με το ύψος των κονδυλίων που θα λάβει υπό μορφή δανείων και επιχορηγήσεων.
Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια διαρθρωτική αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, με την Κομισιόν να εκτιμά μια συνεισφορά άνω του 2,5% ετησίως σε πρόσθετη ανάπτυξη για όσο είναι σε ισχύ το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και μόνιμη αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης άνω του 1%.
Παρ’ όλα αυτά, η κλίμακα του σχεδίου κάνει την απορρόφηση των πόρων δυσκολότερη, εξαιτίας της δυσκολίας της χώρας μας στον τομέα της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.