Το σήμα για την ανάκαμψη του κλάδου του τουρισμού το 2021 έδωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, αρχικά, στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας. «Καταφέραμε και αποτρέψαμε τα χειρότερα και το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με ύφεση χαμηλότερη του μέσου όρου στην Ε.Ε., ενώ αναμένουμε, όπως είναι φυσικό, χειρότερη εικόνα στο δεύτερο τρίμηνο. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αθροίζουν σε ένα ποσό 24 δισ. ευρώ και θα ήταν χειρότερη η κατάσταση αν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα. Αυτή η διαδικασία είναι δυναμική, έχουμε εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη εφόσον είναι απαραίτητο, το κάνουμε σταδιακά γιατί πρέπει να μετράμε τις αντιδράσεις της αγοράς. Είμαστε εδώ για να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη και αν αυτή είναι απαραίτητη δε θα διστάσουμε να τη δώσουμε προς τα τέλη Ιουλίου. Εχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε κοντά στην αγορά και θα προσπαθήσουμε να απαλύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες», είπε ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου «με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, με έμφαση και την προστασία του περιβάλλοντος. Η χώρα θα έχει στη διάθεσή της σημαντικά κονδύλια και πόρους από την Ευρώπη, ώστε να αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα. Θα πρέπει να μπούν θεμέλια όχι για βραχυχρόνιο όφελος αλλά για μακροχρόνια όφελος για όλους τους Ελληνες».
Σχετικά με την κατάσταση στον τουρισμό, τόνισε ότι «ένα μεγάλο μέρος της φετινής τουριστικής κίνησης έχει ήδη απωλεσθεί. Πλησιάζουμε τον Ιούλιο και γνωρίζουμε ότι ο πήχης εξ’ ορισμού είναι χαμηλός. Η συμμετοχή του τουρισμού στον εθνικό πλούτο για το 2020 θα είναι συρρικνωμένη. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός τουρισμός όλα αυτά τα χρόνια σημείωνε μία ανοδική πορεία και υπάρχουν δυνάμεις ώστε να αντέξουμε αυτή τη δύσκολη χρονιά. Σήμερα καλείται και ο κλάδος να παίξει το ρόλο του, στηρίζοντας έμπρακτα κάθε εργαζόμενο του τουρισμού καιτ ην οικογένειά του και μέσω αυτού στηρίζετε την πατρίδα».
Αναφερόμενος στα μέτρα για τον τουρισμό, ανέφερε πως στόχος είναι «να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας», αλλά και «να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τη διαχείριση της κρίσης, ώστε ο κλάδος να επανέλθει δυναμικά στην ανάπτυξη από τις αρχές του 2021».
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την αυξημένη προσοχή που πρέπει να υπάρχει έναντι του κορωνοϊού. «Αυτή την στιγμή και μετά το άνοιγμα των πτήσεων στα δύο αεροδρόμια, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι 1 στους 1000 από αυτούς που ταξίδεψαν τις τελευταίες 10 μέρες διεγνώσθη από κορωνοϊό και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό εν όψει και του περαιτέρω ανοίγματος από την 1η Ιουλίου. Για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού με ασφάλεια, έχουμε εξασφαλίσει ενισχυμένες δομές στα νησιά με πολύ γρήγορη ενίσχυση του Εθνικού συστήματος, μία επένδυση που δεν έχει βραχυχρόνια χαρακτηριστικά σε περιοχές όπου γνωρίζαμε είχαν διαχρονικά προβλήματα.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και κρουσματα σποραδικά θα υπάρχουν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι να υπάρξει θεραπεία ή εμβόλιο. Μέχρι τότε είναι χρέος μας να προσπαθούμε να ελέγξουμε τη διασπορά του ιου, να ιχνηλατούμε και να επιβάλλουμε περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο. Εχουμε υποχρέωση πάνω από όλα να προστατέψουμε τους εργαζόμενους. Ημασταν σε μία δημιουργική επαγρύπνηση και πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε «έκκληση στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και να μην υπάρξουν απολύσεις στον κλάδο του τουρισμού.
Για τον τουρισμό, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εστιάζουν και στην τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, γι’ αυτό και αποφασίστηκε ο τριπλασιασμός του κοινωνικού τουρισμού από τα 10 εκατ. ευρώ σε 30 κι ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα Τουρισμός για Ολους».
Ολοκληρώνοντας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα, εκτός από την ομορφιά, απέκτησε το προνόμιο της ασφάλειας.