Για να πετύχει η προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, επισημαίνει, χρειάζεται «η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας γιατί τέτοιες προκλήσεις δεν αφορούν μόνον την ηγεσία».
Ο πρωθυπουργός θέτει την ατζέντα για το 2020 και αναλύει πώς θα κινηθεί στην οικονομία και στη φορολογία, αλλά και τι θα κάνει για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για ελάφρυνση των βαρών για τα κοινωνικά στρώματα που πιέστηκαν περισσότερο στη διάρκεια της κρίσης.
Αξιολογεί το κυβερνητικό σχήμα και εξηγεί πως αντιμετωπίζει τις αστοχίες και τα λάθη στο πρώτο εξάμηνο της δικής του διακυβέρνησης. Υπερασπίζεται τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τη δράση της ΕΛ.ΑΣ και απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για αστυνομοκρατία. Επιπλέον στέλνει μήνυμα σε ακραίες ομάδες που βρίσκονται σε αναβρασμό εξαιτίας των αστυνομικών επιχειρήσεων σε καταλήψεις και άβατα, ότι «η τρομοκρατία δεν θα παταχθεί. Θα τσακιστεί!».
Για τις απεργίες και τις διαδηλώσεις σημειώνει ότι «πρώτο καθήκον της δημοκρατικής πολιτείας είναι να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών». Και εκείνων που θέλουν να απεργήσουν και να διαδηλώσουν και των υπολοίπων που θέλουν να κινηθούν ελεύθερα στην πόλη.
Ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί τι θα κάνει με τον εκλογικό νόμο και πότε θα τον φέρει στη Βουλή, σημειώνοντας: «Τον Ιανουάριο ο νέος νόμος με κλιμακωτό μπόνους». Εμμέσως θέτει και τα όρια της συναίνεσης με τα υπόλοιπα κόμματα, επισημαίνοντας ότι η επιλογή του προσώπου που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι δική του ευθύνη και μια «βαθιά προσωπική απόφαση»: «Θα προτείνω για Πρόεδρο το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν» είπε υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους.
Για πρώτη φορά, έπειτα από τις ευρωεκλογές, δεν αποφεύγει τις ερωτήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα και για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και επικρίνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι παραμένει δέσμιος των ιδεοληψιών του.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, τονίζει ότι παρά την ένταση του τελευταίου διαστήματος η πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία, από την πλευρά της Ελλάδας θα μένει πάντα ανοιχτή. Επίσης αποκαλύπτει ότι η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί μια επιλογή την οποία εξετάζει και τι αναμένει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.