Δριμύ «κατηγορώ» κατά της Κίνας και του Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, εξαπέλυσε η γερμανική εφημερίδα Bild, ζητώντας μάλιστα αποζημίωση προς το γερμανικό κράτος εκατοντάδων δις ευρώ.
Ειδικότερα, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Julian Reichelt, σε άρθρο του με τον τίτλο «Τι μας οφείλει η Κίνα;» απευθύνθηκε προσωπικά στον Κινέζο Πρόεδρο, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι η «πρεσβεία σου στο Βερολίνο με χρωστάει μια απάντηση στην ερώτηση αν η Κίνα πρέπει να πληρώσει για την τεράστια οικονομική ζημιά που προκάλεσε ο κορωνοϊός παγκοσμίως».
Παράλληλα, ο αρθρογράφος απευθύνεται με σφοδρότητα κατά του Σι Τζινπίνγκ για τον χειρισμό της κρίσης, καθώς επίσης και για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, σημειώνοντας: «Εσείς, η κυβέρνησή σας και οι επιστήμονες σας έπρεπε να γνωρίζουν πολύ καιρό ότι ο κορωνοϊός είναι εξαιρετικά μολυσματικός, αλλά αφήσατε τον κόσμο στο σκοτάδι γι’ αυτό. Οι κορυφαίοι ειδικοί σας δεν απάντησαν όταν οι δυτικοί ερευνητές ζήτησαν να μάθουν τι συνέβαινε στη Γουχάν. Ήσουν πολύ περήφανος και πολύ εθνικιστής για να πεις την αλήθεια, την οποία ένιωσες ότι ήταν εθνική ντροπή. Παρακολουθείτε τα πάντα, κάθε πολίτη, αλλά αρνείστε να παρακολουθείτε τις άρρωστες αγορές στη χώρα σας. Κλείνετε κάθε εφημερίδα και ιστότοπο που είναι επικριτικός στην πολιτική σας, αλλά όχι τους πάγκους όπου πωλείται η σούπα νυχτερίδας. Δεν παρακολουθείτε μόνο τους ανθρώπους σας, τους θέτετε σε κίνδυνο – και μαζί τους, τον υπόλοιπο κόσμο».
Κατόπιν, εγκαλεί την Κίνα για κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας από την τεχνολογία άλλων χωρών. «Η επιτήρηση είναι άρνηση της ελευθερίας. Και ένα έθνος που δεν είναι ελεύθερο, δεν είναι δημιουργικό. Ένα έθνος που δεν είναι καινοτόμο, δεν επινοεί τίποτα. Γι’ αυτό έχετε κάνει τη χώρα σας παγκόσμιο πρωταθλητή στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα πλουτίζει με τις εφευρέσεις άλλων, αντί να τις επινοεί μόνη της. Ο λόγος για τον οποίο η Κίνα δεν καινοτομεί και δεν εφευρίσκει είναι ότι δεν αφήνετε τους νέους στη χώρα σας να σκέφτονται ελεύθερα», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Μάλιστα το κείμενο συνεχίζεται σε έντονο ύφος, με τον αρχισυντάκτη να επισημαίνει πως «η μεγαλύτερη επιτυχία εξαγωγής της Κίνας είναι ο κορονοϊός. Πριν από τον κορονοϊό η Κίνα ήταν γνωστή ως κράτος επιτήρησης. Τώρα, είναι γνωστή ως κράτος παρακολούθησης που μολύνει τον κόσμο με μια θανατηφόρα ασθένεια. Αυτή είναι η πολιτική σας κληρονομιά».
Τέλος, η Bild αναφέρει ότι το Πεκίνο οφείλει αποζημιώσεις ύψους 149 δις ευρώ από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον συνολικό υπολογισμό, η αποζημίωση αντιστοιχεί σε 1.784 ευρώ ανά άτομο, εάν το γερμανικό ΑΕΠ μειωθεί κατά 4,2%.
Από την πλευρά της, η πρέσβειρα της Κίνας στην Γερμανία, Τάο Λιλ, έστειλε ανοιχτή επιστολή στην εφημερίδα, στην οποία γράφονται τα εξής:
«Παρακολουθήσαμε την αναφορά σας σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού γενικά και την εικαζόμενη ενοχή της Κίνας. Εκτός από το γεγονός ότι θεωρούμε ότι είναι πολύ άσχημο να κατηγορούμε μια χώρα για μια πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο και στη συνέχεια να αναφέρει δήθεν χρέη της Κίνας στη Γερμανία, το άρθρο αγνοεί ορισμένα ουσιαστικά γεγονότα. Πολλές χώρες που αγωνίζονται τώρα με το COVID-19 είχαν χρόνο να προετοιμαστούν για τη διασυνοριακή εξάπλωση του παθογόνου ιού, αφού η Κίνα ανέφερε την εξάπλωσή του σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».
Τέλος, η κινεζική πρεσβεία κατηγορεί την εφημερίδα για ξενοφοβία.