Κριτική κατά του Προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την δήλωσή του σχετικά με τον κορωνοϊό ασκούν οι Σοσιαλδημοκράτες και ΜΜΕ.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Πρόεδρος του SPD, Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς, επέκρινε την θέση του πρώην Υπ. Οικονομικών της χώρας.
Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο κ. Μπόργιανς είπε, αρχικά, ότι ο κ. Σόιμπλε «έδωσε την εντύπωση σε ορισμένους ότι είναι καλός ο περιορισμός των μέτρων. Αυτό είναι επικίνδυνο. Εάν χαλαρώσουν οι περιορισμοί πρόωρα εξαιτίας μιας λανθασμένης στάθμισης μεταξύ χρήματος και ζωής, στο τέλος θα χάσουμε και τα δύο».
Ταυτόχρονα, επισήμανε πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε φάρμακο ούτε εμβόλιο κατά της Covid-19. Γι’ αυτό και πρέπει να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες λοιμώξεις έως ότου αναπτυχθούν αποτελεσματικά φάρμακα. Αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το να αποδέχεσαι ως αναπόφευκτο τον κίνδυνο του θανάτου, στον οποίο όλοι υπόκεινται. Πρόκειται για το μέγεθος της απειλής της ζωής από τον κορονοϊό και την ευδιάκριτη πιθανότητα να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία».
Από την πλευρά της, η εφημερίδα Handelsblatt περιλαμβάνει ένα σχόλιο με τίτλο «το κόστος μιας ανθρώπινης ζωής».
Το σχόλιο είναι το εξής: «Στην πολιτική και την κοινωνία ο υπολογισμός του κόστους μιας ανθρώπινης ζωής είναι συνήθως μια αφηρημένη διαδικασία. Σε καιρούς πανδημίας ωστόσο σταθμίζουμε τα αγαθά συχνά ψυχρά, όπως δεν θα κάναμε υπό κανονικές συνθήκες. Από τη μια θέλουμε να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους και ευάλωτους ανθρώπους και από την άλλη να μην οδηγήσουμε στα όριά του το σύστημα υγείας. Με τι κόστος όμως; Κάθε επιπλέον εβδομάδα με κατεβασμένα ρολά προκαλεί ζημιές δισεκατομμυρίων, οι οποίες θα πλήξουν τους πάντες. Στη συζήτηση για τις οικονομικές επιπτώσεις τίθεται το δίλημμα της ζωής και του θανάτου, έστω και έμμεσα. Ένα αποδοτικό σύστημα υγείας δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί όταν η οικονομία έχει παραλύσει. Και δεν συνιστά μόνο ο κορωνοϊός απειλή για την υγεία, αλλά και η ανεργία ή τα ψυχολογικά προβλήματα. Η υγεία έχει και μια κοινωνική διάσταση. Ποιό είναι συνεπώς το κόστος μιας ανθρώπινης ζωής; Την απάντηση τη δίνουμε πάντα όταν παίρνουμε αποφάσεις για τη καταπολέμηση της πανδημίας. Είτε το θέλουμε, είτε όχι».