Αισιόδοξα αποτελέσματα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την Φάση Ι της κλινικής δοκιμής ανάπτυξης του εμβολίου AZD1222 (ChAdOx1), που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, στην οποία έλαβαν μέρος 1.077 υγιείς εθελοντές -ηλικίας 18-55 ετών, που είχαν ταξινομηθεί σε πέντε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, από τέλη Απριλίου έως τέλη Μαΐου, έδειξαν ότι το AZD1222 βοήθησε στην παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων, που μπορούν να βοηθήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τον νέο κορωνοϊό.
Ειδικότερα, το δοκιμαζόμενο εμβόλιο κατάφερε να αυξήσει τα επίπεδα των αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον ιό και των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, παράγοντας εξουδετερωτικά αντισώματα εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό και Τ-κυττάρων μέσα σε δύο εβδομάδες.
Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Άντριαν Χιλ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρατηρήσαμε πολύ καλή ανοσοαπόκριση, όχι μόνο ως προς τα εξουδετερωτικά αντισώματα αλλά και επί των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Aυτό σημαίνει ότι προκαλούμε διπλή διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος».
Ταυτόχρονα, η καθηγήτρια Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του εμβολίου, Σάρα Γκίλμπερτ, ανέφερε πως «πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά, πριν μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ότι το εμβόλιο μας θα βοηθήσει έναντι της πανδημίας της COVID-19, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Παράλληλα με τη συνέχιση της Φάσης 3 της κλινικής δοκιμής, πρέπει να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τον ιό, καθώς για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο ισχυρή πρέπει να είναι η ανοσοαπόκριση, για να παρέχουν επαρκή προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19.
Αν το εμβόλιό μας είναι αποτελεσματικό, είναι μια πολλά υποσχόμενη προοπτική, καθώς αυτός ο τύπος εμβολίου μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το AZD1222 ανήκει στα λεγόμενα «εμβόλια ιικού φορέα», δηλαδή σε αυτά που χρησιμοποιούν έναν ιό για να μεταφέρει τα γονίδια του κορωνοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα για την δημιουργία ανοσο-απόκρισης. Στην προκειμένη περίπτωση, το AZD1222 βασίζεται σε έναν ανασυνδυασμένο αδενοϊό-φορέα που προκαλεί λοίμωξη στους χιμπατζήδες. Ο αδενοϊός-φορέας έχει τροποποιηθεί γενετικά προκειμένου να μπορεί να αναπαραχθεί στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Στο AZD1222 έχει προστεθεί γενετικό υλικό, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πρωτεϊνών από τη γλυκοπρωτεΐνη της ακίδας του SARS-CoV-2 (S). Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την προσκόλληση του ιού στα κύτταρα και απαιτείται για την είσοδό του μέσα σε αυτά.
Σύμφωνα με το θεωρητικό πρωτόκολλο, ο εμβολιασμός με το AZD1222 βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τον νέο κορωνοϊό όταν έρθει σε επαφή με το σώμα και να ενεργοποιηθεί για την παραγωγή ειδικών αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι δεν δημιουργούνται σοβαρές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικές εξ αυτών είναι κόπωση και κεφαλαλγίες, ενώ επίσης παρατηρήθηκε πόνος στο σημείο της έγχυσης, μυικό άλγος, αδιαθεσία, ρίγη και αίσθημα πυρετού.
Σημειώνεται ότι οι δοκιμές της τρίτης Φάσης διεξάγονται σε Βραζιλία, Νότια Αφρική και Ηνωμένο Βασίλειο, με τους ειδικούς να εξετάζουν την επίδραση του εμβολίου σε ποικίλους πληθυσμούς.
Μέχρι στιγμής, η AstraZeneca εκτιμά ότι μπορεί να παραχθούν μέχρι ένα εκατομμύριο ποσότητες εμβολίου μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.