
Κορυφώνονται τα σενάρια μετά τις εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ αναδύθηκε μεν πρώτη δύναμη, όμως δεν σχηματίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την El Pais, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 123 σε σύνολο 350 εδρών της Βουλής.
Ο Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι «αποδείξαμε στον κόσμο ότι μπορούμε να νικήσουμε την αντίδραση και την εξαπάτηση», ενώ πρόσθεσε ότι «το μέλλον κέρδισε και το παρελθόν ηττήθηκε».
Από την πλευρά του, το Λαϊκό Κόμμα γνώρισε σημαντική πτώση της δύναμής του. Συγκεκριμένα, η παράταξη του Πάμπλο Κασάδο συγκέντρωσε 66 έδρες, 71 λιγότερες από τις 137 των προηγούμενων εκλογών.
Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα που αύξησαν την δύναμή τους στις 57 έδρες (32 το 2016).
Οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας είδαν την ισχύ τους να συρρικνώνεται. Το αριστερό κόμμα είδε τα ποσοστά του στο 14,31%, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκλογική επίδοση.
Τέλος, το VOX μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Κοινοβούλιο. Με ποσοστό 10,26% κέρδισε 24 έδρες και έγινε το πέμπτο κόμμα σε δύναμη στην πολιτική ζωή της Ισπανίας.
Μετεκλογικά σενάρια
Την επομένη των εκλογών τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι αρκετά. Ένα εξ αυτών είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης από PP-Ciudadanos και VOX, κάτι που δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.
Πιθανή μοιάζει μια συμμαχία Σοσιαλιστών και Podemos. Αυτό που καθιστά δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι η αύξηση των αυτονομιστικών κομμάτων της Καταλονίας στην Βουλή. Τα τελευταία μοιάζουν απαραίτητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στοιχείο που προβληματίζει τα συμμετέχοντα κομματικά επιτελεία.