
Χωρίς εντάσεις και με ήπιο τόνο διεξάχθηκε η τηλεμαχία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ανάμεσα στον υποψήφιο Αντιπρόεδρο των Ρεπουμπλικανών Μάικ Πενς και την υποψήφια Αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις.
Το ντιμπέιτ ξεκίνησε με ευχές για ταχεία ανάρρωση προς τον Ντόναλντ Τραμπ και την σύζυγό του, Μελάνια, καθώς και όσων έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.
Κατόπιν παρουσιάστηκε η διαδικασία διεξαγωγής του ντιμπέιτ, που χωρίστηκε σε 9 τμήματα των 10 λεπτών όπου Πενς και Χάρις είχαν από 2 λεπτά να απαντήσουν.
Το πρώτο θέμα ήταν ο κορωνοϊός, με τους Πενς και Χάρις να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Αρχικά, η Καμάλα Χάρις επέκρινε έντονα την διαχείριση της πανδημίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι γνώριζε για εκείνη ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου. «Οι Αμερικανοί έχουν δει τη μεγαλύτερή αποτυχία κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας. Στις 28 Ιανουαρίου ενημερώθηκαν Πρόεδρος και αντιπρόεδρος για τη φύση της πανδημίας και ότι είναι θανάσιμή. Γνώριζαν τι συμβαίνει και δεν έκαναν τίποτα. Το γνώριζαν και το κάλυψαν. Ο πρόεδρος έλεγε τοι είναι ψευδής η νόσος . Είπε ότι όσοι φοράνε μάσκα είναι φοβικοί και ακόμα δεν έχουν σχέδιο. Ο Μπαιντεν έχει σχέδιο θα θέσουμε μια εθνική στρατηγική για την ιχνηλάτηση και τη χορήγηση του εμβολίου και θα είναι δωρεάν για όλους. Αυτό είναι το σχέδιο για να σώσουμε τη χώρα. Εσείς ότι και να ισχυρίζεται ότι κάνατε δεν είχε αποτέλεσμα όταν μιλάμε για πάνω από 210.000 νεκρούς», είπε η Χάρις.
Από την άλλη, ο Πενς υπογράμμισε ότι οι χειρισμοί Τραμπ απέτρεψαν τα χειρότερα για τις ΗΠΑ, με τον ίδιο να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έχει κάνει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στον κόσμο. Εκατομμύρια τεστ και εξοπλισμούς για τους γιατρούς. Με Τραμπ θα έχουμε εκατομμύρια δόσεις εμβολίου πριν το τέλος της χρονιάς. Αν δεν είχαμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα θα είχαμε χάσει 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους».
Ακόμα, ο υποψήφιος Αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στηλίτευσε την στάση της αντιπάλου του στο ζήτημα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, λέγοντας ότι υπονομεύει τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας. «Το γεγονός ότι συνεχίζετε να υπονομεύετε την εμπιστοσύνη του πληθυσμού στο εμβόλιο, εάν αυτό έρθει ενόσω βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση Τραμπ, είναι σκανδαλώδες», είπε ο Πενς.
Από την πλευρά της, η Χάρις απάντησε πως «αν οι γιατροί μας πουν ότι πρέπει να το πάρουμε (το εμβόλιο), θα είμαι η πρώτη που θα μπει στην ουρά για να το πάρω. Αλλά αν μου πει πως πρέπει να το πάρω ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα εμβολιαστώ».
Η μύγα του ντιμπέιτ
Παρά το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι Αντιπρόεδροι συζήτησαν για ποικίλα θέματα, το πιο χαρακτηριστικό αυτού του ντιμπέιτ ήταν μια μύγα που βρέθηκε στο κεφάλι του Μάικ Πενς για αρκετά λεπτά! Μάλιστα, το στιγμιότυπο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λαμβάνοντας πολλά σχόλια.
Μετά το τέλος της τηλεμαχίας ο Τραμπ συνεχάρη μέσω tweet τον Πενς, μιλώντας για «μεγάλη νίκη».
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο μονομάχοι διαχωρίστηκαν από ειδικό πλέξιγκλας. Ταυτόχρονα, Πενς και Χάρις βρίσκονταν σε απόσταση τεσσάρων μέτρων μεταξύ τους.