
Κατά των σχεδιαζόμενων ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια τάσσονται οι ΗΠΑ, όπως εκφράστηκε από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Πληροφορίες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι, σε απαντητική επιστολή του προς τον κ. Χριστοδουλίδη, ο κ. Πομπέο εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις κινήσεις της Άγκυρας στην Βόρεια Κύπρο, δηλώνοντας ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ισχύουσες συμφωνίες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν όλα τα μέρη να σεβαστούν αυτά τα ψηφίσματα και να δώσουν με σαφήνεια το ίδιο μήνυμα στην Τουρκία», σημειώνεται με νόημα.
Ταυτόχρονα, στην ίδια επιστολή δηλώνεται η θέση των ΗΠΑ για δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, καλώντας σε αποφυγή της έντασης. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία στο λαό της Κύπρου να έχει ένα πιο ειρηνικό και ευημερούν μέλλον», γράφεται χαρακτηριστικά.
Κατά την διάρκεια της ημέρας θα υπάρχουν συνομιλίες ανάμεσα στους κκ. Πομπέο και Χριστοδουλίδη, ενώ θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Φίλιπ Ρίκερ.