Σε επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζητά να προβεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντεζ.
Ο επικεφαλής του κόμματος στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας παρέδωσε επιστολή προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην οποία καταγγέλει την στάση της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική δραστηριότητα κινείται ενάντια σε βασικούς εταίρους της Ουάσινγκτον, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, κάτι που αντιτάσσεται στα συμφέροντα της χώρας.
Παράλληλα, ο κ. Μενέντεζ επικρίνει την στάση της Τουρκίας στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας πως η πρώτη παραβίασε το εμπάργκο όπλων κατά της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία αξιοποίησε την παρουσία της στην χώρα με στόχο την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη, ενέργεια που στρέφεται κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
Ακόμα, επικρίνει την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ κατά των Κούρδων, κίνηση που για εκείνον υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή.
Επιπλέον, το μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ κάλεσε τον Μάικ Πομπέο να εφαρμόσει πλήρως τις βασικές προβλέψεις του Νόμου για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act), στην οποία συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ. Όπως σημειώνει, οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις συγκεκριμένες χώρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ευχαριστώντας τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την δέσμευσή του να συνεχίσει η στήριξη στην πρωτοβουλία.
Επίσης, προτείνει την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε Τούρκους πολιτικούς που εμπλέκονται στις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας: «Oι τουρκικές παραβιάσεις της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είναι καλά τεκμηριωμένες. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα τουρκικά πλοία έχουν αυξήσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν την αναστολή των δραστηριοτήτων έρευνας των διεθνών ενεργειακών εταιρειών κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει ευπρόσδεκτα μέτρα για την επιβολή κυρώσεων σε Τούρκους που εμπλέκονται στην παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ. Σε αλληλεγγύη με τους συμμάχους και τους φίλους μας στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να επιβάλουν αμέσως κυρώσεις σε αυτά τα ίδια άτομα».
Στη συνέχεια, ο κ. Μενέντεζ καλεί σε επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος S-400, ζητώντας την εφαρμογή του νόμου CAATSA (κυρώσεις εναντίον χωρών που προμηθεύονται οπλικά συστήματα από αντίπαλες προς τις ΗΠΑ χώρες). «Η επιλογή της Τουρκίας θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Άγκυρας στη συμμαχία – ένα θεμέλιο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ – και θέτει σε κίνδυνο τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η αγορά στρατιωτικού συστήματος 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί σαφώς μια σημαντική συναλλαγή με τον ρωσικό αμυντικό τομέα, όπως ορίζεται στη νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία ενεργοποιεί κυρώσεις. Η κατάλληλη απάντηση είναι σαφής. Κύριε υπουργέ Πομπέο, γράφω με ένα απλό αίτημα προς την κυβέρνηση: εφαρμόστε το νόμο».
Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι ανάλογη κίνηση επιβλήθηκε στην περίπτωση της Κίνας, η οποία προμηθεύτηκε οπλικά συστήματα από την Ρωσία.
Τέλος, δεν δίστασε να επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ για την στάση του απέναντι στην Τουρκία, στηλιτεύοντας τις προσωπικές σχέσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.