
Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντεζ.
Αρχικά, ο κ. Μενέντεζ καλεί τον Αμερικανό Πρόεδρο να μην αυταπατάται για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος».
Ακολούθως, ο ίδιος θέτει ένα κατάλογο ερωτημάτων προς τον Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τον να τα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων.
Το πρώτο είναι η προμήθεια του συστήματος S-400 της Τουρκίας από την Ρωσία, με τον κ. Μενέντεζ να επικαλείται το νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις ενατίον της Άγκυρας.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank, η οποία διευκόλυνε την αποφυγή των ιρανικών κυρώσεων.
Το τρίτο ερώτημα σχετίζεται με την κατάσταση στη Βόρεια Συρία. Ο κ. Μενέντεζ, αφού κάνει αναφορά σε εγκλήματα πολέμου, ρωτά τον Ντόναλντ Τραμπ αν αποδέχεται τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.
Κατόπιν, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής εγκαλεί την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και στον ελληνικό εναέριο χώρο, ρωτώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο αν θα προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, όπως έπραξε η ΕΕ.
Το πέμπτο ερώτημα σχετίζεται με το αν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέχεται τις σχέσεις Ερντογάν-Πούτιν, καθώς ο πρώτος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δεύτερο πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Το επόμενο θέμα αφορά την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία με τις συλλήψεις φοιτητών, δημοσιογράφων κ.ά.
Ακόμα, ο κ. Μενέντεζ ρωτά αν αγνοηθούν οι επιθέσεις της ασφάλειας του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο του 2017.
Επιπλέον, ερωτάται ο κ. Τραμπ για το αν θα ανεχθεί την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί.
Ένατο ερώτημα είναι το αν ο κ. Τραμπ αγνοήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη από την Τουρκία.
Τέλος, ο κ. Μενέντεζ διερωτάται αν ο κ. Τραμπ θέσει το ζήτημα των σχέσεων της Τουρκίας με την Χαμάς, καλώντας τον να υπερασπιστεί το Ισραήλ.