Καθοδικά κινήθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Μάιο, όπως δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ.
Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινήθηκε στις 88,5 μονάδες τον Μάιο, έναντι 99,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Αυτή η πραγματικότητα αποδίδεται στην μείωση των προσδοκιών στη βιομηχανία, στο λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αντίθετα, παρατηρείται άνοδος του οικονομικού κλίματος στις κατασκευές.
Πιο αναλυτικά, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη βιομηχανία μειώθηκε από τις 97,6 μονάδες στις 82,8, στοιχείο που αποδίδεται στο αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, αλλά και τον περιορισμό στις προβλέψεις για την παραγωγή τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο γνώρισε αισθητή κάμψη, αφού υποχώρησε από τις 90,6 μονάδες στις 65,8 εξαιτίας της απαισιοδοξίας για την προοπτική των πωλήσεων.
Ταυτόχρονα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις υπηρεσίες παρουσίασε πτώση από τις 80,9 μονάδες στις 47,9.
Την ίδια στιγμή, η μείωση του Δείκτη στον τομέα της κατανάλωσης σημείωσε μικρή πτώση (32,6 μονάδες από 33).
Από την άλλη πλευρά, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις κατασκευές ενισχύθηκε από τις 14,3 μονάδες στις 18,5.
Η πτωτική πορεία κρίνεται φυσιολογική λόγω των αναταραχών και της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.
Ακόμα, η επερχόμενη οικονομική κρίση προβλέπεται να επηρεάσει τους περισσότερους τομείς της οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να βάλει «φρένο» στην καθοδική πορεία.