Σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης καρδιακών και εγκεφαλικών παθήσεων προκαλείται από την πολύωρη καθημερινή εργασία, αποκαλύπτει έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ, ILO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ειδικότερα, η έρευνα των δύο οργανισμών δείχνει ότι το 2016 προκλήθηκαν 745.000 θάνατοι από ισχαιμική καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό το 2016, καταγράφοντας αύξηση 29% από το 2000. Αναφορικά με το 2016, 398.000 θάνατοι αποδίδονται σε εγκεφαλικό, ενώ 347.000 σε καρδιακά επεισόδια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η εργασία που ανέρχεται σε τουλάχιστον 55 ώρες εβδομαδιαία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τόσο ισχαιμικού επεισοδίου όσο και εγκεφαλικού, συγκριτικά με την εργασία 35 ή 40 ώρες εβδομαδιαία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας καρδιακής προσβολής λόγω πολύωρης εργασίας έχουν αυξηθεί κατά 42%, ενώ εκείνοι που οφείλονται σε εγκεφαλικά επεισόδια καταγράφουν αύξηση κατά 19%.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι περίπου 479 εκατ. εργαζόμενοι έχουν εισέλθει σε καθεστώς πολύωρης απασχόλησης, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σε ηλικιακό επίπεδο, ο πιο αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης τέτοιων περιστατικών εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 60-79 ετών, ειδικά για όσους εργάζονταν 55 ώρες ή παραπάνω ανά εβδομάδα μεταξύ 45 και 74 ετών.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, η Διευθύντρια του Τομέα Ελέγχου Εργασίας του ΔΟΕ, Βέρα Πακέτ-Περντιγκάο, ανέφερε, αρχικά, πως “η εργασία για πολλές ώρες μπορεί να έχει μεγάλες πνευματικές, φυσικές και κοινωνικές συνέπειες. Οι κυβερνήσει πρέπει να λάβουν αυτό το ζήτημα πολύ σοβαρά”. Ταυτόχρονα, η ίδια πρόσθεσε πως “η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς οι εργαζόμενοι μπορούν να επηρεαστούν από επιπρόσθετες ψυχο-κοινωνικές δυσχέρειες που προκύπτουν από την αβεβαιότητα της εργασιακής κατάστασης και τις περισσότερες ώρες εργασίας”.
Τέλος, η έρευνα καλεί τις κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες και εργαζόμενοι) να συνεργαστούν για την εφαρμογή πολιτικών που μπορούν να βελτιώσουν το τοπίο στο εργασιακό περιβάλλον.