Ύβρις στην Ιστορία η Αγιά Σοφιά να μετατραπεί σε τζαμί

by Δημήτρης Κυριακού

Ειλικρινά δεν έχω ξαναδεί τέτοια προκλητική συμπεριφορά από χώρα και ηγέτη.

Καταπατώντας κάθε έννοια ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς, για να κάνει επίδειξη δύναμης σε κάτι Τούρκους εθνικιστές και με τα μέτωπα όλα να τα χάνει όπου να ναι, ο ηγεμόνας της Ανατολής Ερντογάν σε παραλήρημα προχώρησε το σχέδιό του: Να κάνει την ιστορική από πάσα άποψη Αγία Σοφία, τζαμί. Με την σύμφωνη βέβαια γνωμοδότηση του τουρκικού ΣτΕ που στην ουσία λειτουργεί ως φερέφωνο του Τούρκου Προέδρου, καθώς η διάκριση των εξουσιών πρακτικά στην Τουρκία δεν υφίσταται πλέον. 

Η χλεύη της διεθνούς κοινότητας σε πολιτικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο, δεν είναι ικανή να τους αλλάξει τα μυαλά.

Πνιγμένοι μέσα σε απύθμενο κόμπλεξ, φανατισμό και θράσος, επιλέγουν να προκαλέσουν την Ύβρη της Ιστορίας.

Επιλέγουν να στιγματιστούν για πολλοστή φορά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. 

Από τα 400 χρόνια σκλαβιάς και βασανιστηρίων που υπέστησαν οι Έλληνες, την Γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων, έως την κατάληψη της βόρειας Κύπρου, ο δρόμος γράφει μόνο δυο λέξεις: Ντροπή και πρόκληση.

Θα έρθουν τα πράγματα έτσι όμως που θα απελευθερωθούν κάποτε τα παράνομα καταληφθέντα εδάφη από τους νεο- Οθωμανούς... Όταν δηλαδή γεωστρατηγικά θα συμβούν καθοριστικές αλλαγές οι οποίες θεωρώ ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να επισυμβούν.

Με τέτοιες συμπεριφορές, με άσκηση τρέλας και εθνικιστικού παραληρήματος, ποτέ των ποτών δεν πρόκεται να μπουν στην Ευρώπη και στο κλαμπ της Δύσης. Και Δόξα τον Θεό να λέμε...

Η Ελλάδα έναν δρόμο έχει μόνο να ακολουθήσει δια της διπλωματικής οδού: Φουλ επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Να μην χαρίσει τίποτα. Ούτε εντύπωση να μην πάει χαμένη από εδώ και στο εξής στη μάχη με την Άγκυρα. 

ΥΓ: Επειδή οι ηγέτες στα δύσκολα φαίνονται και όχι στις δηλώσεις, περιμένω αρχικά απερίφραστη δήλωση καταδίκης για το τζαμί στην Αγία Σοφία, από τον Πούτιν. Για να δούμε τι θα προτιμήσει να προτάξει; 

Το δίκαιο της Ιστορίας και το ομόδοξο ή τις μπίζνες με τον κατ΄ ουσίαν δικτάτορα; 

 

Δημήτρης Κυριακού

 

 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments