εξουσία και πολιτική- Η ευθύνη της νέας γενιάς για το μέλλον

by Δημήτρης Κυριακού
 
Η 4η (άτυπα αλλά ουσιαστικά) εξουσία, συμπλέει ή είναι απέναντι από την πραγματική εξουσία;
 
Το 95%+ των μεγάλων Media, ακόμα και διαδικτυακών, είναι σαφώς με τον έναν πόλο εξουσίας ή με τον άλλον. Χρωματίζεται ξεκάθαρα αυτό από ρεπορτάζ και γνώμη σε καθημερινή βάση.
 
Είναι υπέρ της παράταξης που είναι τώρα στα πράγματα, ή με αυτήν που ήταν πριν και/ή θα είναι και στο μέλλον. Φαινόμενο κυρίως ελληνικό...
 
Να σε αξιώνει ο Θεός- και το λέω με πλήρη συνείδηση ύστερα από μια μικρή αλλά σημαντική για να αποκομίσω εμπειρίες πορεία- εάν δημοσιογραφείς να μην έχεις από κανέναν και τίποτα εξάρτηση!
Τα συμφέροντα φυσικά είναι ισχυρά. Πάντως έτσι ανοίγουν οι κερκόπορτες και ο κόσμος λέει όσα λέει για τον χώρο...
 
Ιδίως την τελευταία- τρομακτική από κάθε άποψη δεκαετία για την Ελλάδα- όπου κάποιοι (ευτυχώς όχι όλοι) μεγαλοδημοσιογράφοι έγραφαν μαζί την ιστορία με τους πρωταγωνιστές πολιτικούς. Δεν το έλεγες και κριτική στάση απέναντι στην Εξουσία.
 
Η γενιά μας, γενιά μορφωμένη, γεμάτη από πτυχία και δεξιότητες (παίρνω αφορμή και από το εκπληκτικό πρόσφατο άρθρο του Μ. Ψύλου στην εφημερίδα Δημοκρατία), συνάμα διαλυμένη από πολιτικές, νοοτροπίες και πρακτικές της προηγούμενης κυρίως- με καμένο, προδιαγεγραμμένο μέλλον- καλείται είτε να χαθεί οριστικά, είτε να βγει μπροστά και να αλλάξει τα πάντα!
Κυρίως την νοοτροπία η οποία θα αλλάξει όλο το περιβάλλον! Αυτό θα το κρίνουμε κατά το χρονικό σημείο που θα πάρει τα κλειδιά του κράτους, δηλαδή εάν ακολουθεί νοοτροπίες των προκατόχων ή όχι. Θεωρώ συνεπώς ότι η γενιά των 30αρηδων στην οποία ανήκω, έχει ευθύνη σοβαρή για το μέλλον.
 
 
Δεν ξέρω εάν τελικά η αγορά αυτορυθμίζεται όπως μεγαλοπαράγοντες της οικονομίας συχνά διατείνονται, αλλά η κατάσταση στον άξονα πολιτική- δημοσιογραφία αλλάζει μονάχα εάν αλλάξουμε νοοτροπία.
 
Πώς σπάει η αλυσίδα του... ιού; Με το να μην είσαι μέσα σε χώρους παρατάξεων. Ουδείς αναμάρτητος φυσικά, αλλά τουλάχιστον να είσαι απέξω ώστε να έχεις εκείνη την δυνατότητα να κοιτάς πιο καθαρά. Να ασκείς κριτική αδιακρίτως αλλά όχι με όρους κανιβαλισμού και απολυτότητας. Θα πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της Δημοσιογραφίας στη δημόσια σφαίρα. 
 
 
 
Δημήτρης Κυριακού