Εγκληματική αμέλεια διαρκείας

by Γιάννης Διαμάντης

Ολόκληρη η υφήλιος βρίσκεται σε αβεβαιότητα. Η κρίση του κορωνοϊού συνεχίζει να πληγώνει την διεθνή κοινότητα, την ώρα που η μάχη κορυφώνεται.

Τούτες τις ώρες οι σκέψεις μας είναι δίπλα σε όσους δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για την θεραπεία των ασθενών. Η εφαρμογή των συμβουλών των ειδικών αποτελεί την μόνη οδό για να αφήσουμε πίσω μας τον εφιάλτη. 

Οι αιτίες προέλευσης της πανδημίας του ιού δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Όταν, όμως, αφήσουμε πίσω την δύσκολη πραγματικότητα, ένα ολόκληρο κατεστημένο οφείλει μια ειλικρινή εξήγηση προς την διεθνή κοινότητα.

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι η κινεζική κυβέρνηση απέκρυψε συνειδητά το μέγεθος του προβλήματος. Γιατρός που επιχείρησε να προειδοποιήσει για την σοβαρότητα της κατάστασης εξαναγκάστηκε να αναιρέσει τους ισχυρισμούς του. Ανάλογη τύχη είχαν και πολιτικοί αξιωματούχοι, με την πολιτική ηγεσία της χώρας να επιχειρεί να συσκοτίσει την υπόθεση.

Η κρίση του κορωνοϊού ήρθε να μας δείξει την άμεση σχέση απολυταρχισμού και ελλειπούς ενημέρωσης. Ο απολυταρχισμός στέκεται εκ φύσεως ενάντια στην επαρκή ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου. Τροφοδοτείται από το σκοτάδι και επιβιώνει χάρη στον φόβο. Εκείνο τον δρόμο επέλεξε η Κίνα.

Η κυβέρνηση της Κίνας οφείλει να δώσει μια σαφή εξήγηση των όσων έπραξε. Ολόκληρος ο πλανήτης έχει έρθει αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη υγειονομική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών. Όσο κι αν αποστέλλεται βοήθεια σε πολλές χώρες, το Πεκίνο δεν μπορεί να αποφύγει τις τεράστιες ευθύνες του.

Είναι χρέος της διεθνούς κοινότητας να ζητήσει την πλήρη διαλεύκανση της αρχικής αντιμετώπισης της κρίσης. Το οφείλουμε σε όσους έχασαν την ζωή τους, στους αρρώστους και σε όσους έχουν θυσιάσει τους εαυτούς τους για να νικήσουν τον θάνατο. 

 

Ι. Διαμάντης

 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments