
«H Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, ρητορική αναθεωρητισμού και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας» υπογράμμισε με συνέντευξή του στο Reuters από την Αστυπάλαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, έστειλε έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν θα επιτραπεί σε καμιά περίπτωση η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ωστόσο όπως εκτίμησε, η βελτίωση των διμερών σχέσεων εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της.
«Εμείς δεν ήμασταν ποτέ εκείνοι που ξεπεράσαμε τα όρια, που δειξαμε επιθετικότητα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ωστόσο ότι έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας εάν παραστεί τέτοια ανάγκη. Και είμαστε επίσης βέβαιοι ότι έχουμε συμμάχους που μας υποστηρίζουν: την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Και συνέχισε: «Δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο η Τουρκία πρέπει να παραπονιέται κάθε φορά που λέμε ότι έχουμε δίκιο, όταν υποστηρίζουμε ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογους ισχυρισμούς που αφορούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Η Τουρκία δεν πρέπει να εκπλήσσεται όταν οι σύμμαχοί μας, και στο ΝΑΤΟ, δηλώνουν το προφανές: ότι έχουμε δίκιο και ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δει κανείς το ζήτημα, πέρα από αυτά που λέμε εμείς».
Σχετικά με το έργο «Astypalea: smart & sustainable island», το οποίο βρίσκεται ήδη στο δεύτερο έτος υλοποίησής του, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια “ματιά” στο μέλλον. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ στην Αστυπάλαια -και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ίδιο σε όλα τα νησιά μας- είναι να αποδείξουμε ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μπορεί να γίνει πραγματικότητα με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι πολλοί προσδοκούσαν».
Με αφορμή την ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και σε ερώτηση για τη μετάβαση της Ευρώπης σε μία οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών
«Η επίτευξη των στόχων μας όσον αφορά την πράσινη μετάβαση καθίσταται προτεραιότητα όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, όχι μόνο για να καταφέρουμε να γίνουμε η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που θα έχει ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα, αλλά είναι επίσης σημαντικό προκειμένου να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία. Ο άνεμος και ο ήλιος που έχουμε εδώ παράγουν, αυτή τη στιγμή, το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα που μπορούμε να έχουμε. Είναι άφθονο και είναι δικό μας. Δεν χρειάζεται να βασιστούμε σε οποιονδήποτε άλλο» εννοώντας φυσικά τις ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Τέλος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τελικά δεν θα αποκτήσει πρόβλημα στην ενεργειακή επάρκειά της μέσα στο καλοκαίρι.
«Η Ελλάδα απομακρύνεται από τον λιγνίτη εδώ και αρκετό καιρό αλλά εξακολουθούμε να έχουμε λιγνιτικές μονάδες ικανές να παράσχουν εφεδρική ισχύ σε περίπτωση που τις χρειαστούμε, έχουμε επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αέριο και, βεβαίως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δουλεύουν στο μέγιστο, είτε είναι ανεμογεννήτριες είτε ηλιακά πάνελ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για την ενεργειακή μας επάρκεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» σημείωσε.