Το Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο του Αμβούργου επέτρεψε σε μαθήτρια επαγγελματικού σχολείου να φορά το νικάμπ, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του σχολείου στο Κίελο της Γερμανίας είχε απαγορεύσει στην 16χρονη μαθήτρια να προσέρχεται με το συγκεκριμένο φόρεμα, κάτι που είχε συστήσει στους γονείς της.
Τελικά, το Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο του Αμβούργου αποφάνθηκε ότι δεν υφίσταται νομικός περιορισμός που να επιτρέπει τη χρήση νικάμπ στα σχολεία.
Η υπόθεση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και διαφορετικές τοποθετήσεις ακόμα και μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του κρατιδίου, που είναι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του CDU, Αν-Κάτριν Τραντσίσκα, δήλωσε ότι «η ελευθερία να φέρει κανείς θρησκευτικά σύμβολα είναι απόδειξη μιας ανοιχτής κοινωνίας η οποία διέπεται από τους κανόνες του κράτους δικαίου».
Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας του κρατιδίου και μέλος των Πρασίνων, Κάριν Πρίεν, ανέφερε πως «πρόκειται για το μέλλον της ελεύθερης κοινωνίας μας. Οι Πράσινοι δεν αναλαμβάνουν τη ευθύνη τους και αφήνουν τα πανεπιστήμιά μας μόνα τους».
Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος, Τζεμ Οζντεμίρ, που τόνισε ότι «ακόμη κι αν πρόκειται για μόνο μία περίπτωση, η μπούρκα ή το νικάμπ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την μαντίλα. Εδώ στόχος είναι να γίνουν οι γυναίκες αόρατες ως άνθρωποι στον δημόσιο χώρο. Για ποιον λόγο; Ώστε οι άνδρες να μην τους επιτίθενται σαν ζώα; Συγγνώμη, αλλά δεν πείθομαι».
Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας του Αμβούργου και μέλος του SPD (Σοσιαλδημοκράτες), Τίες Ράμπε, υπογράμμισε ότι «ακόμη και αν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη, δεν θα διστάσουμε να αλλάξουμε τη νομοθεσία για τα σχολεία», προσθέτοντας ότι «ανεξαρτήτως του ποια θρησκεία ή κουλτούρα το επιβάλλει, στο σχολείο δείχνουν όλοι ελεύθερα το πρόσωπό τους και θα κάνουμε το παν προκειμένου αυτό να διασφαλιστεί στο μέλλον».