
Στην διεξαγωγή ευρείας έρευνας για την λειτουργία του κράτους δικαίου στη Μάλτα προχωρά το ευρωπαïκό κοινοβούλιο.
Η απόφαση ελήφθη μετά την σύλληψη του στενού φίλου του Μαλτέζου Πρωθυπουργού Τζέφρι Μουσκάτ, Κιθ Σέμπρι, για την δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία πριν από δύο χρόνια.
Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Οικονομίας της χώρας, Κρίστιαν Καρντόνα, έθεσε εαυτόν σε διαθεσιμότητα, ενώ ο Υπουργός Τουρισμού, Κόνραντ Μίτσι, δήλωσε την παραίτησή του.
Η υπόθεση έχει συνταράξει την Μάλτα, προκαλώντας αντιδράσεις στο εξωτερικό.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ ανέφερε πως «η κατάσταση στη Μάλτα έχει συνέπειες για ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε έκθεσή του τον Μάιο, υπογραμμίζει την υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα για την αποκατάσταση του κύρους της δικαστικής εξουσίας.
Η έρευνα του ευρωκοινοβουλίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την ώρα που δεν είναι λίγοι που προβλέπουν την εκκίνηση πειθαρχικών μέτρων από τον θεσμό σε βάρος της Μάλτας. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη κίνηση έγινε εναντίον της Ουγγαρίας λόγω παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην δικαστική εξουσία.