
Ανάκαμψη κατέγραψε ο τουρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα της Ε.Ε. ανήλθε σε 1,8 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 27% σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, σημειώνεται μείωση κατά 37% σε σύγκριση με το 2019.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε διανυκτερεύσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία, με αυξήσεις που υπερβαίνουν το 70%. Αντίθετα, πτώση καταγράφηκε σε Λετονία, Σλοβακία και Αυστρία.
Αναφορικά με την σύγκριση των δεδομένων του 2021 με τα αντίστοιχα του 2019, στην Ελλάδα καταγράφηκε πτώση 49,4%, ενώ η Λετονία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Ουγγαρία κατέγραψαν πτώση άνω του 50%. Η μικρότερη πτώση σημειώθηκε σε Δανία και Ολλανδία, με τις δύο χώρες να καταγράφουν πτώση μικρότερη του 20%.
Επιπλέον, το 2021 σημειώθηκε αύξηση στο μερίδιο των διανυκτερεύσεων από μη κατοίκους της εκάστοτε χώρας σε σύγκριση με το 2020, καθώς ανήλθε στο 32% το 2021 έναντι 29% το 2020. Η αύξηση αποδίδεται στο μερίδιο των επισκεπτών από άλλες χώρες της Ε.Ε. (24% το 2021 από 21% το 2020), ενώ το μερίδιο των επισκεπτών από την υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο παρέμεινε το ίδιο (5% και 3%, αντίστοιχα).
Τέλος, καταγράφεται πτώση των επισκεπτών μη κατοίκων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. το 2021 σε σύγκριση με το 2019, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται σε Λετονία, Σλοβακία και Τσεχία (πτώση άνω του 75%). Η μικρότερη πτώση σημειώθηκε σε Κροατία και Λουξεμβούργο (πτώση κάτω του 45%).