Ένας στους τρεις πολίτες της Ε.Ε. με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρείται υποκειμενικά φτωχό, ενώ τέσσερις στους πέντε πολίτες στην Ελλάδα ανήκει στην ίδια κατηγορία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν σήμερα.
Η έρευνα της Eurostat δείχνει ότι το 29,5% του πληθυσμού της Ε.Ε. με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (με απολυτήριο γυμνασίου) θεωρούνταν φτωχό για το 2022. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ποσοστό βρίσκεται στο 9,2% για τα άτομα με υψηλή εκπαίδευση (τριτοβάθμια εκπαίδευση), ενώ για τα άτομα με μέσο μορφωτικό επίπεδο (απολυτήριο λυκείου χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση) ανήλθε στο 18%.
Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (81%), στη Βουλγαρία (67,9%) και στη Σλοβακία (53,3%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (7,3%), στο Λουξεμβούργο (10,0%) και στη Σουηδία (11,3%).
Τι είναι «υποκειμενική φτώχεια»
Υποκειμενική φτώχεια ονομάζεται η αντίληψη ενός ατόμου σχετικά με την οικονομική και υλική κατάστασή του. Είναι μια αντίληψη που βασίζεται σε αποτελέσματα από τις στατιστικές της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC) και σε συλλογή δεδομένων από όλα τα μέλη της ΕΕ, καθώς και από τις περισσότερες χώρες της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών) και τις υποψήφιες χώρες.
Ο δείκτης αυτός αξιολογεί την αντίληψη των ερωτηθέντων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νοικοκυριό του να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων, των δαπανών, του χρέους και του πλούτου.