Πτώση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020 δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Τα στοιχεία φανερώνουν μια πιο αισιόδοξη εικόνα σε σύγκριση με εκείνη τις αρχικές προβλέψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη κατά το ίδιο χρονικό διάστημα κινήθηκε στο 3,2%.
Οι υψηλότεροι υφεσιακοί δείκτες παρατηρήθηκαν στη Γαλλία (5,4%), στην Ιταλία (4,8%), στην Ισπανία (4,1%), στην Πορτογαλία (2,4%) και στην Γερμανία (2,3%).
Ο τομέας που σταθεροποίησε την ελληνική οικονομία ήταν οι εξαγωγές, οι οποίες σημείωσαν αύξηση. Από την άλλη, σημαντικό πλήγμα δέχθηκαν οι επενδύσεις, στις οποίες παρατηρήθηκε κάμψη.
Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκαν τα εξής στοιχεία σε ετήσια βάση:
– Αύξηση της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
– Μείωση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
– Αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
– Αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά 4,7%,
– Αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 0,01%.
– Αύξηση των εισαγωγών αγαθών κατά 0,2%
– Αύξηση των εισαγωγών υπηρεσιών κατά 0,3%.
Παρ’ όλα αυτά, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως τα στοιχεία είναι προσωρινά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης.
Σε δήλωσή του ο Υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε: «Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%.
Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση.
Η συντεταγμένη πορεία της Κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.
Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».