Το 31,4% των πολιτών βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Το συγκεκριμένο ποσοστό παρουσίασε μείωση κατά 1,8% συγκρτιτικά με το 2018.
Συγκεκριμένα, η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι τα περισσότερα άτομα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 18-64 ετών (33,1%).
Την ίδια στιγμή, από όσους ανήκουν στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, το 31,4% είναι Έλληνες και το 53,7% είναι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα.
Σχετικά με τους αλλοδαπούς που που διαμένουν στην Ελλάδα, βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 18-64 ετών και αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, το 53,7% γεννήθηκαν σε άλλη χώρα, ενώ το 30,9% είναι αλλοδαποί που γεννήθηκαν και διαμένουν στην Ελλάδα.
Ακόμα, το 7,5% που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση και χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας.
Επιπλέον, το 3,8% που δεν βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση και χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας.
Επίσης, το 8% που δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας διαβιεί σε νοικοκυριά με υλική στέρηση αλλά χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας.
Επιπροσθέτως, το 3,2% του πληθυσμού που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας διαβιεί σε νοικοκυριά με υλική στέρηση και με χαμηλή ένταση εργασίας.
Μέσα από τις συνιστώσες του δείκτη φτώχειας συνάγεται ότι το 17,9% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας (μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις), το 16,2% βρίσκεται σε υλική στέρηση και το 15,6% του πληθυσμού ηλικίας 0-59 ετών διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.
Κίνδυνος φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις
Το κατώφλι της φτώχειας αντιστοιχεί σε 4.917 ευρώ ετησίως ανά μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 10.326 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών και ορίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, που ανέρχεται στα 8.195 ευρώ.